Resipi Sambal Gesek Goreng Garing, Makan Dengan Nasi Putih Sangat Membuka Selera!

Imej
https://ift.tt/GxBsfOU Sambal gesek ikan bilis adalah salah satu sajian sampingan yang pasti membuka selera. Cara penyediaannya juga sangat mudah dan tidak memerlukan masa yang lama. Nak cuba? Resipi perkongsian daripada Puan Nooris Haris ini antara yang paling sedap. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan dan cara penyediaannya di bawah! Baca juga: Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap! RESEPI SAMBAL GESEK IKAN BILIS GORENG GARING Bahan kisar: Ikan bilis 100 gram Cili padi merah 8 batang Cili padi hijau 15 batang Bawang putih 5 ulas Kisar kasar tanpa air (jika mahu lebih umph, boleh tumbuk) Bahan-bahan lain: Asam keping 1 keping Garam Gula Serbuk perasa secukup rasa Cara penyediaan: Mula-mula, basuh ikan bilis dan toskan. Kemudian, cuci cili padi merah dan hijau. Keringkan. Kupas bawang putih. Kisar kasar keempat bahan ini menggunakan pengisar tanpa menambah air supaya sambal nanti lebih pekat dan beraroma. Panaskan sedikit min...

Mee Goreng Basah Sedap Rasa Meletup, Memang Tak Cukup Sepinggan!

https://ift.tt/tvi7Qko

mee goreng basah sedap

Kadangkala mood nak masak hidangan selain nasi di rumah, tapi mestilah kena dengan selera. Jadi, kami kongsikan cara masak Mee Goreng Basah sedap untuk anda cuba di rumah.

Dengan rasa pedas dan manis yang cukup mesra, Mee Goreng Basah memang sempurna untuk dinikmati pada bila-bila masa. Senang cerita, takkan ada orang yang menolaknya.

Melalui perkongsian di Facebook, Hajar telah tunjukkan cara-cara masak Mee Goreng Basah yang sedap dan pasti makan sampai berulang kali. Jom kita cuba!

Baca juga: Baru Tahu Boleh Buat Mee Goreng Sedap Tanpa Cili Kisar, Guna Bahan ‘Ini’ Saja

RESIPI MEE GORENG BASAH SEDAP

mee goreng basah sedap

Bahan-bahan:

  • 1 paket mee kuning (dibasuh)
  • Isi ayam (dipotong kecil)
  • Daun kucai (dipotong nipis)
  • 1 biji buah tomato (dipotong kasar)
  • 8 hingga 9 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 10 hingga 20 tangkai cili kering (dipotong, direndam dan dikisar)
  • Kicap manis jenama MUDIM
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 3 hingga 4 sudu besar minyak masak
  • Ajinomoto

Cara-cara:

1. Mula-mula, basuh mee kuning supaya tak berbau kapur nanti.

2. Kemudian, ambil bahagian kepak, peha dan campur sedikit dada ayam dan potong kecil.

3. Selepas itu, kisar cili kering bersama air.

4. Seterusnya, tumis bawang putih yang ditumbuk sampai wangi.

5. Kemudian, masukkan ayam dan goreng sebentar bagi isi ayam nampak putih.

6. Selepas itu, masukkan cili kisar bersama gula, garam, kicap dan ajinomoto (nak bagi warna cantik, kicap kena lebih).

7. Seterusnya, tunggu sampai mendidih.

8. Apabila nampak sudah pekat, rasa sedikit, kemudian masukkan mee kuning dan gaul sebati sampai agak-agak bersalut elok.

9. Apabila kuah agak-agak nak kering, letak tomato dan daun kucai, kemudian gaul dalam 2 minit. Siap untuk dihidang!

mee goreng basah sedap

Tak susah pun nak buat Mee Goreng Basah sedap di rumah. Ikut saja resipi ini, pasti anda dapat hasil yang memuaskan dan keluarga anda pasti seronok menikmatinya nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Hajar

Baca juga: Resepi Mee Goreng Mamak Ala Melayu, Hidang Depan Suami Terus Kena Puji

The post Mee Goreng Basah Sedap Rasa Meletup, Memang Tak Cukup Sepinggan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!