Cara Buat Kuah Kacang Paling Simple! Tanpa Santan, Serai & Bahan Rumit Lain
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Resipi kuah kacang ini bukan setakat sesuai untuk musim perayaan, ia juga sedap dijadikan hidangan harian. Pagi-pagi boleh makan dengan nasi impit, malam pula cicah dengan sate. Memang padu!
Buat ibu-ibu yang sibuk, resipi mudah dan sedap macam ini memang jadi pilihan. Jadi, jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi penuh perkongsian oleh Nor Salina Aziz di bawah.
Baca juga: Resipi Sate Ayam Mudah, Guna ‘Teknik’ Ini Supaya Jadi Juicy & Tak Hangit
CARA BUAT KUAH KACANG PALING MUDAH
Bahan-bahan:
- Kacang tanah 1.5 kg
- Sangai tanpa minyak sampai garing dan rangup (kisar kering)
- Udang kering 200g (kisar kering)
- Cili kering (kuantiti ikut tahap kepedasan yang diinginkan, rebus dan kisar bersama sedikit minyak)
- Tambah sebiji bawang merah
- 8 ulas bawang putih masa kisar
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Air asam jawa secukupnya
- Air biasa (agak-agak ikut kepekatan yang nak)
Cara-cara:
- Tumis cili kisar hingga pecah minyak
- Masukkan gula dan garam secukup rasa
- Masukkan udang kering, kacang yang dah dikisar, dan air
- Masukkan air asam jawa
- Masak hingga kuah pekat dan minyak timbul di permukaan
Tips akhir: Sebelum tutup api, rasa dulu kuah. Kalau ada yang kurang, ubai suai ikut selera sendiri.
Sumber: Nor Salina Aziz
Baca juga: Jom Buat Nasi Impit Cara Orang Lama, Kena Tekan Nasi Lembik Panas-Panas!
The post Cara Buat Kuah Kacang Paling Simple! Tanpa Santan, Serai & Bahan Rumit Lain appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan