Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan

Imej
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...

Cara Buat Kuah Kacang Paling Simple! Tanpa Santan, Serai & Bahan Rumit Lain

https://ift.tt/0ISpZrz

kuah kacang

Resipi kuah kacang ini bukan setakat sesuai untuk musim perayaan, ia juga sedap dijadikan hidangan harian. Pagi-pagi boleh makan dengan nasi impit, malam pula cicah dengan sate. Memang padu!

Buat ibu-ibu yang sibuk, resipi mudah dan sedap macam ini memang jadi pilihan. Jadi, jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi penuh perkongsian oleh Nor Salina Aziz di bawah.

Baca juga: Resipi Sate Ayam Mudah, Guna ‘Teknik’ Ini Supaya Jadi Juicy & Tak Hangit

CARA BUAT KUAH KACANG PALING MUDAH

kuah kacang

Bahan-bahan:

  • Kacang tanah 1.5 kg
  • Sangai tanpa minyak sampai garing dan rangup (kisar kering)
  • Udang kering 200g (kisar kering)
  • Cili kering (kuantiti ikut tahap kepedasan yang diinginkan, rebus dan kisar bersama sedikit minyak)
  • Tambah sebiji bawang merah
  • 8 ulas bawang putih masa kisar
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Air asam jawa secukupnya
  • Air biasa (agak-agak ikut kepekatan yang nak)

Cara-cara:

  1. Tumis cili kisar hingga pecah minyak
  2. Masukkan gula dan garam secukup rasa
  3. Masukkan udang kering, kacang yang dah dikisar, dan air
  4. Masukkan air asam jawa
  5. Masak hingga kuah pekat dan minyak timbul di permukaan

Tips akhir: Sebelum tutup api, rasa dulu kuah. Kalau ada yang kurang, ubai suai ikut selera sendiri.

Sumber: Nor Salina Aziz

Baca juga: Jom Buat Nasi Impit Cara Orang Lama, Kena Tekan Nasi Lembik Panas-Panas!

The post Cara Buat Kuah Kacang Paling Simple! Tanpa Santan, Serai & Bahan Rumit Lain appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!