Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resepi Macaroni Cheese, Bahan Rahsia ‘Ini’ Buat Orang Makan Sampai Licin

https://ift.tt/CvKU8hr

resepi macaroni cheese

Mood hari ini nak masak makanan Western pula untuk keluarga, tapi tiada idea pula. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba resepi Macaroni Cheese yang mudah dan sedap ini.

Macaroni Cheese atau lebih dikenali sebagai mac and cheese adalah sejenis hidangan pasta popular di negara-negara Barat seperti Amerika Syarikat, Kanada dan UK (United Kingdom).

Orang Malaysia juga sukakan makanan Western seperti resepi Macaroni Cheese yang dikongsikan oleh Noratiqah Nordin di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Roti Garlic Dan Sup Cendawan Paling Ringkas, Sesuai Untuk Sarapan

RESEPI MACARONI CHEESE

resepi macaroni cheese

Bahan-bahan:

  • 3 cawan macaroni
  • Air secukupnya (untuk rebus macaroni)
  • Sedikit minyak (untuk rebus macaroni)
  • 3 keping cheese slice
  • 1 cawan cheese powder
  • 1 sudu parsley
  • 3 cawan susu segar
  • 1 sudu basil
  • 1 sudu oregano

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, rebus macaroni dengan air dan minyak sampai kembang dan ketepikan terlebih dahulu.

2. Kemudian, masukkan susu segar (saya pakai susu full cream, nak ganti dengan cooking cream pun boleh) ke dalam kuali.

3. Selepas itu, masukkan semua cheese slice dan cheese powder (rahsia kesedapan macaroni cheese).

resepi macaroni cheese

4. Seterusnya, masukkan bahan-bahan herba Itali (parsley, basil, oregano).

5. Kemudian, masukkan macaroni yang sudah direbus tadi.

6. Akhir sekali, gaul sampai sebati. Jika suka banyak kuah, boleh lebihkan susu. Siap untuk dihidang!

Nak lagi sedap, anda boleh letak mozarella cheese dalam resepi Macaroni Cheese ini dan hasilnya akan jadi lebih terangkat. Jika masak untuk anak, pasti mereka makan sampai licin.

Selamat mencuba!

Sumber: Noratiqah Nordin

Baca juga: Spaghetti Aglio Olio Anti Gagal, Ada Cara Untuk Elak Daripada Terhangit

The post Resepi Macaroni Cheese, Bahan Rahsia ‘Ini’ Buat Orang Makan Sampai Licin appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan