Resipi Spageti Aglio Olio Cheese, Cara Paling Mudah Tapi Sedap Sangat!

Imej
https://ift.tt/g7cIRLk Kalau anda peminat pasta yang ringkas tapi penuh rasa, spaghetti aglio olio cheese ini memang wajib cuba! Resipi ini diinspirasikan dari hidangan klasik Itali, Aglio e Olio, yang bermaksud bawang putih dan minyak. Namun kali ini, kita olah dengan sentuhan tempatan iaitu tambahan makanan laut segar seperti sotong dan udang, serta ditabur dengan keju parmesan yang berlemak dan wangi. Kalau anda suka makanan berasaskan seafood dan keju, kombinasi ini pasti menambat hati. Hanya dengan bahan-bahan asas, anda boleh hasilkan hidangan ala restoran dalam masa kurang dari 30 minit! Baca juga: Jom Cuba Resipi Pesto Pasta Yang Pasti Memikat Selera, Rasa Unik Lain Dari Lain! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO CHEESE Bahan-bahan: Spageti(direbus dan toskan) 1-2 sudu besar olive oil 1-2 sudu besar mentega (butter) Sotong (dibersihkan dan dipotong) Udang (dibersihkan dan dibuang kulit) 3–4 ulas bawang putih (dihiris halus) 1–2 tangkai cili merah (dihiris halus) Ceri to...

Resipi Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api, Sedapnya Memang Berbeza

https://ift.tt/WudDkPK

masak lemak ikan kembung

Cara buat masak lemak ikan kembung ini agak berbeza dengan masak lemak biasa, tapi yang pasti rasanya memang sedap dan memikat.

Jika anda inginkan kelainan, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook bernama Hamizah Yatim di bawah.

Baca juga: Resipi Ikan Sambal Minang, Masak Guna Cara Ini Boleh Tahan Lama!

RESEPI MASAK LEMAK IKAN KEMBUNG

masak lemak ikan kembung

Bahan-bahan:

  • Ikan kembung (direbus dan ketepikan)
  • 13 biji cili api*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • Segenggam kencur*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1 inci halia*
  • 2 cawan santan
  • 2 keping asam keping
  • Serbuk pati sedap (mengikut selera)
  • Air secukupnya
  • 4 biji tomato (dipotong)
  • 5 biji bendi

Cara-cara:

  1. Kisar semua bahan bertanda (*) dengan sedikit air hingga halus.
  2. Kemudian, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 2 cawan air dan asam keping. Biarkan mendidih selama lebih kurang 5 minit.
  4. Selepas itu, masukkan bendi dan biarkan masak hingga bendi empuk.
  5. Jika bendi sudah empuk, tambahkan santan dan ikan kembung, biarkan sebati selama 2 minit.
  6. Jangan lupa perasakan dengan serbuk pati sedap mengikut selera.
  7. Masukkan tomato dan biarkan mendidih selama 2 minit sebelum menutup api.

Sumber: Hamizah Yatim

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

The post Resipi Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api, Sedapnya Memang Berbeza appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!