Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan

Imej
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...

Resipi Ikan Sambal Minang, Masak Guna Cara Ini Boleh Tahan Lama!

https://ift.tt/2WnCvx3

ikan sambal

Ikan sambal minang adalah salah satu hidangan tradisional yang berasal dari Sumatera, Indonesia dan turut digemari oleh rakyat Malaysia.

Kalau rasa mengidam nak makan, anda tidak perlu lagi terbang jauh ke Indonesia semata-mata untuk menikmati hidangan ini.

Anda boleh masak sendiri di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh seorang pengguna laman sosial Facebook bernama Intan MK di bawah.

Baca juga: Resipi Ikan Keli Berlada Padu, Ikut Cara Ini Tak Meletup-Letup Bila Goreng!

RESEPI IKAN SAMBAL MINANG

ikan sambal

Bahan A:

Bahan B:

Bahan C:

  • Ikan goreng

Cara-cara:

  1. Kisar kasar semua bahan A.
  2. Kemudian, masak bahan A dalam kuali sehingga pecah minyak.
  3. Selepas itu, masukkan bahan B dan masak hingga sambal betul-betul garing dan berbau harum.
  4. Setelah garing, tambah gula dan garam secukupnya.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan goreng yang telah disediakan tadi dan kacau sekejap supaya sambal meresap ke dalam ikan.
  6. Jika ingin sambal lagi tahan lama, masak sambal dengan lebih minyak. Namun, jika tidak suka sambal yang berminyak, anda boleh kurangkan minyak mengikut selera.

Sumber resipi dan gambar: Intan MK

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

The post Resipi Ikan Sambal Minang, Masak Guna Cara Ini Boleh Tahan Lama! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!