Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Cara Masak Lemang Segera Dengan 3 Bahan, Tetap Lembut Dan Wangi

https://ift.tt/rPSO90c

cara masak lemang segera

Mulai hari ini, MyResipi akan kongsikan beberapa hidangan raya dalam Resipi Campak-Campak dan salah satunya adalah cara masak lemang segera di rumah yang mudah.

Lemang adalah hidangan tradisional Melayu yang terkenal dengan tekstur lembut dan kenyal. Biasanya, ia dihasilkan daripada beras pulut yang dimasak dalam buluh bersama santan.

Pada zaman moden ini, ramai memilih untuk gunakan lemang segera terutamanya buat mereka yang duduk di bandar kerana cara memasaknya lebih mudah dan cepat. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan!

CARA MASAK LEMANG SEGERA

cara masak lemang segera

Bahan-bahan:

  • 5 paket lemang segera
  • 1 mangkuk serbuk santan
  • 2 liter air

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, masukkan 2 liter air ke dalam periuk (jika tiada periuk nasi).

2. Selepas itu, biarkan air mendidih dalam periuk sebentar.

3. Apabila sudah mendidih, baru masukkan 1 mangkuk serbuk santan ke dalam periuk supaya lemang mudah dimasak.

4. Kemudian, masukkan 5 paket lemang segera (boleh didapati di mana-mana pasar raya).

5. Setelah itu, tutup periuk dan biarkan ia rebus selama 45 minit.

6. Akhir sekali, boleh angkat dan potong lemang. Siap untuk dinikmati!

Cara masak lemang segera ini sangat ringkas dengan menggunakan bahan yang mudah. Dalam masa yang singkat saja, anda boleh nikmati lemang yang lembut dan sedap di rumah.

Video penuh:

Selamat mencuba!

Sumber: MyResipi

Baca juga: Nasi Ayam Sedap Simple, Cara Masak Mudah Tapi Confirm Hasil Menjadi

The post Cara Masak Lemang Segera Dengan 3 Bahan, Tetap Lembut Dan Wangi appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!