Cara Masak Lemang Segera Dengan 3 Bahan, Tetap Lembut Dan Wangi
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Mulai hari ini, MyResipi akan kongsikan beberapa hidangan raya dalam Resipi Campak-Campak dan salah satunya adalah cara masak lemang segera di rumah yang mudah.
Lemang adalah hidangan tradisional Melayu yang terkenal dengan tekstur lembut dan kenyal. Biasanya, ia dihasilkan daripada beras pulut yang dimasak dalam buluh bersama santan.
Pada zaman moden ini, ramai memilih untuk gunakan lemang segera terutamanya buat mereka yang duduk di bandar kerana cara memasaknya lebih mudah dan cepat. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan!
CARA MASAK LEMANG SEGERA
Bahan-bahan:
- 5 paket lemang segera
- 1 mangkuk serbuk santan
- 2 liter air
Cara-cara memasak:
1. Mula-mula, masukkan 2 liter air ke dalam periuk (jika tiada periuk nasi).
2. Selepas itu, biarkan air mendidih dalam periuk sebentar.
3. Apabila sudah mendidih, baru masukkan 1 mangkuk serbuk santan ke dalam periuk supaya lemang mudah dimasak.
4. Kemudian, masukkan 5 paket lemang segera (boleh didapati di mana-mana pasar raya).
5. Setelah itu, tutup periuk dan biarkan ia rebus selama 45 minit.
6. Akhir sekali, boleh angkat dan potong lemang. Siap untuk dinikmati!
Cara masak lemang segera ini sangat ringkas dengan menggunakan bahan yang mudah. Dalam masa yang singkat saja, anda boleh nikmati lemang yang lembut dan sedap di rumah.
Video penuh:
Selamat mencuba!
Sumber: MyResipi
Baca juga: Nasi Ayam Sedap Simple, Cara Masak Mudah Tapi Confirm Hasil Menjadi
The post Cara Masak Lemang Segera Dengan 3 Bahan, Tetap Lembut Dan Wangi appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan