Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Resipi Chili Crab Ala Restoran Cina, Lauk Macam T20 Tapi Semua Orang Boleh Buat!

https://ift.tt/KHOk6Pb

chili crab

Chili crab adalah hidangan yang boleh didapati di restoran cina dengan harga yang agak mahal. Jika anda peminat ketam dan ingin mencubanya, apa kata masak sendiri di rumah?

Di bawah ini, seorang pengguna Facebook ada berkongsi resepi chilli crab yang mudah. Kalau masak sendiri lebih puas hati, boleh makan sepuasnya tanpa perlu berbelanja besar. Jom cuba!

Baca juga: Tips Pilih Ketam Berisi & Penuh Telur, Baru Berbaloi Beli!

RESEPI CHILI CRAB ALA RESTORAN CINA

chili crab

Bahan kisar A:

  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Kisar dan ketepikan.

Bahan kisar B:

  • 15 tangkai cili kering
  • 5 tangkai cili api merah (boleh disesuaikan mengikut tahap kepedasan)
  • Sedikit belacan

Kisar dan ketepikan.

Bahan-bahan Lain:

  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos makanan laut (seafood sauce)
  • 1 biji telur
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Serbuk lada sulah secukupnya
  • Sedikit tepung jagung (jika ingin kuah lebih pekat)

Cara Memasak:

  1. Bersihkan ketam dengan berus untuk menghilangkan lumpur. Bilas dengan air perahan lemon bagi menghilangkan bau hanyir.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar A sehingga naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar B dan tumis sehingga cili benar-benar masak.
  4. Tambahkan sos cili, sos tomato dan sos makanan laut. Gaul rata.
  5. Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
  6. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan kuah yang diingini.
  7. Masukkan ketam, tutup kuali dan masak dengan api besar selama 5-7 minit sehingga ketam benar-benar masak.
  8. Pukul telur dalam mangkuk, tuangkan ke dalam kuali dan segera kacau supaya ia sebati dengan kuah.
  9. Jika mahu kuah lebih pekat, bancuh sedikit tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam masakan. Kacau sehingga kuah pekat.
  10. Angkat dan hidangkan Chili Crab bersama roti mantou atau nasi panas.

Sumber: Fara Amirullah

Baca juga: Cara Masak Ketam Masak Lemak Nenas, Resipi Simple Tapi Sangat Sedap & Terangkat!

The post Resipi Chili Crab Ala Restoran Cina, Lauk Macam T20 Tapi Semua Orang Boleh Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan