Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Resipi Chili Crab Ala Restoran Cina, Lauk Macam T20 Tapi Semua Orang Boleh Buat!

https://ift.tt/KHOk6Pb

chili crab

Chili crab adalah hidangan yang boleh didapati di restoran cina dengan harga yang agak mahal. Jika anda peminat ketam dan ingin mencubanya, apa kata masak sendiri di rumah?

Di bawah ini, seorang pengguna Facebook ada berkongsi resepi chilli crab yang mudah. Kalau masak sendiri lebih puas hati, boleh makan sepuasnya tanpa perlu berbelanja besar. Jom cuba!

Baca juga: Tips Pilih Ketam Berisi & Penuh Telur, Baru Berbaloi Beli!

RESEPI CHILI CRAB ALA RESTORAN CINA

chili crab

Bahan kisar A:

  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Kisar dan ketepikan.

Bahan kisar B:

  • 15 tangkai cili kering
  • 5 tangkai cili api merah (boleh disesuaikan mengikut tahap kepedasan)
  • Sedikit belacan

Kisar dan ketepikan.

Bahan-bahan Lain:

  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos makanan laut (seafood sauce)
  • 1 biji telur
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Serbuk lada sulah secukupnya
  • Sedikit tepung jagung (jika ingin kuah lebih pekat)

Cara Memasak:

  1. Bersihkan ketam dengan berus untuk menghilangkan lumpur. Bilas dengan air perahan lemon bagi menghilangkan bau hanyir.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar A sehingga naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar B dan tumis sehingga cili benar-benar masak.
  4. Tambahkan sos cili, sos tomato dan sos makanan laut. Gaul rata.
  5. Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
  6. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan kuah yang diingini.
  7. Masukkan ketam, tutup kuali dan masak dengan api besar selama 5-7 minit sehingga ketam benar-benar masak.
  8. Pukul telur dalam mangkuk, tuangkan ke dalam kuali dan segera kacau supaya ia sebati dengan kuah.
  9. Jika mahu kuah lebih pekat, bancuh sedikit tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam masakan. Kacau sehingga kuah pekat.
  10. Angkat dan hidangkan Chili Crab bersama roti mantou atau nasi panas.

Sumber: Fara Amirullah

Baca juga: Cara Masak Ketam Masak Lemak Nenas, Resipi Simple Tapi Sangat Sedap & Terangkat!

The post Resipi Chili Crab Ala Restoran Cina, Lauk Macam T20 Tapi Semua Orang Boleh Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!