Asam Pedas Ayam Johor, Ada Rahsia Kuah Pekat Kaw Dan Lebih Cantik
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Selama ini kita sering nampak asam pedas ikan saja, jadi kali ini anda boleh buat kelainan dengan resipi Asam Pedas Ayam Johor dengan cara memasak yang cukup mudah.
Dengar namanya saja, sudah tahu lauk ini popular di Johor, Malaysia yang terkenal dengan rasa pedas, asam dan kaya dengan rempah. Senang cerita, orang Johor mesti tahu punya.
Kami tertarik dengan perkongsian nisaa.0002 di TikTok yang menunjukkan resipi asam pedas menarik dengan cara yang sangat mudah dan nampak menyelerakan. Jom kita cuba!
Baca juga: Kuah Asam Laksa Chinese Style, Wajib Ada Daun ‘Ini’ Baru Naik Aromanya
RESIPI ASAM PEDAS AYAM JOHOR
Bahan-bahan:
- Ayam
- Minyak masak
- Cili kisar
- Daun kesum
- Asam jawa
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- Air
- Bendi (pilihan)
Cara-cara memasak:
1. Mula-mula, panaskan minyak (minyak kena banyak supaya sambal dapat dimasak dengan cantik).
2. Selepas itu, tumis cili kisar sampai pecah minyak.
3. Sebelum pecah minyak, masukkan daun kesum supaya lebih wangi.
4. Apabila hampir pecah minyak, masukkan asam jawa.
5. Kemudian, masukkan ayam dan terus gaul sampai sebati.
6. Masukkan juga garam, serbuk perasa, sedikit gula (jika tak tahan pedas) dan air secukupnya.
7. Jika ada bendi, boleh masukkan juga sekaligus.
8. Apabila sudah mendidih, cuba rasa dan tambah apa yang patut (asam pedas Johor kena pekat, jika cair nanti jadi asam pedas Melaka pula). Siap untuk dihidang!
Setelah buat resepi Asam Pedas Ayam Johor ini, kami yakin keluarga anda pasti berselera makan nanti kerana aromanya mampu membuatkan sesiapa pun boleh terliur.
Selamat mencuba!
Sumber: nisaa.0002
Baca juga: Resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas Johor, Kuah Pekat Elok Baru Kaw!
The post Asam Pedas Ayam Johor, Ada Rahsia Kuah Pekat Kaw Dan Lebih Cantik appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan