Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resipi Kurma Telur Cara Kampung, Sedap Sampai Licin Pinggan!

https://ift.tt/dzlKZ0F

resepi kurma telur

Kita dah selalu masak kurma ayam kan? Kali ini, apa kata ibu-ibu cuba kelainan dengan memasak resepi kurma telur pula.

Resepi ini hampir sama dengan masakan kurma lain, cuma bezanya adalah penggunaan telur sebagai pengganti ayam atau daging.

Menu ini sangat sedap dimakan dengan nasi putih. Selain itu, ia juga sesuai dihidangkan bersama nasi minyak, nasi kandar atau nasi tomato.

Yang menariknya, masakan ini sangat sesuai untuk anak-anak kerana ia tidak pedas. Satu keluarga boleh menikmatinya.

Baca juga: Nasi Goreng Butter Telur, Resipi Terlajak Sedap Tapi Cepat Dimasak!

RESEPI KURMA TELUR

resepi kurma telur

Bahan-bahan:

  • 10 biji telur ayam
  • 3 biji bawang merah India dihiris
  • 2-3 kuntum bunga lawang
  • 2-3 biji buah pelaga
  • 2-3 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 1 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 5 biji buah tomato
  • 5 biji cili hijau besar
  • 5 biji kentang
  • 2 kotak kecil santan
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • Air ikut kepekatan yang disukai
  • Garam secukup rasa

Cara memasak:

  1. Rebus telur terlebih dahulu selama 15 minit.
  2. Kemudian, kupas kulit telur dan goreng sekejap.
  3. Guna kuali lain, panaskan sedikit minyak.
  4. Masukkan rempah kasar dan juga bawang. Tumis sampai layu.
  5. Selepas bawang dah layu, masukkan cili dan kentang.
  6. Bila kentang dah nak empuk, masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Masak sampai pecah minyak.
  7. Bila dah pecah minyak, tuangkan santan dan biarkan mendidih.
  8. Kalau dah mendidih elok, masukkan air sedikit demi sedikit sampai mendidih semula. Waktu ini masukkan juga tomato.
  9. Jangan lupa perasakan dengan garam secukup rasa.
  10. Akhir sekali, masukkan telur dan gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan!

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

Baca juga: Resipi Telur Mata Cabai Bawang, Menu Jimat Tapi Sedap Bukan Main!

The post Resipi Kurma Telur Cara Kampung, Sedap Sampai Licin Pinggan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan