Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Imej
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...

Resipi Roti Jala Pandan Hijau Yang Gebu & Lembut, Semerbak Bau Wangi!

https://ift.tt/myCitv2

resepi roti jala lembut

Kalau dah biasa buat roti jala kuning, apa kata sekali-sekala tukar selera dengan mencuba resepi roti jala lembut versi perisa pandan yang wangi ini.

Memang sedap dinikmati sebagai hidangan sarapan atau minum petang. Sekali rasa, pasti nak lagi. Jom lihat resipi penuh di bawah bagi yang ingin mencuba.

Baca juga: Cara Buat Roti Jala Coklat Yang Lembut & Kurang Manis, Siap Ada Sos Cicah!

RESEPI ROTI JALA LEMBUT VERSI PANDAN

resepi roti jala lembut

Bahan-bahan:

  • 1 cawan air pandan (boleh kisar daun pandan dengan air dan tapis)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar planta atau mentega cair
  • 1 sudu kecil garam
  • Sedikit pewarna hijau (jika mahu warna lebih menyerlah)
  • 1½ – 2 cawan tepung gandum (ikut kepekatan adunan)

Cara Penyediaan:

  1. Kisar beberapa helai daun pandan bersama air, tapis untuk dapatkan airnya.
  2. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar (blender).
  3. Kisar semua bahan sehingga sebati dan tidak berketul.
  4. Tekstur bancuhan perlu tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
  5. Kalau terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Kalau terlalu cair, tambah sedikit tepung.
  6. Tapis adunan untuk elakkan sumbat pada muncung acuan roti jala.
  7. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana.
  8. Tuang adunan ke dalam acuan roti jala dan corakkan di atas kuali (boleh bentuk jaring atau bulat, ikut kreativiti).
  9. Masak hingga permukaan roti jala kering dan bahagian bawah sedikit keperangan. Tak perlu terbalikkan.
  10. Angkat dan lipat roti jala ikut suka. Boleh gulung atau lipat segitiga.

Sumber: Sanuja Nuja

Baca juga: Resepi Roti Jala Sukatan 1kg Tepung, Tahan 2 Hari Dengan Cara Ini

The post Resipi Roti Jala Pandan Hijau Yang Gebu & Lembut, Semerbak Bau Wangi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!