Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Rahsia Masak Kurma Yang Sedap Beraroma, Petua Sesuai Untuk Ayam & Daging

https://ift.tt/bixw1Eu

resepi kurma ayam

Resepi kurma ayam sering menjadi pilihan utama untuk hidangan keluarga kerana cara memasaknya sangat mudah. Kuahnya yang pekat dan penuh dengan rempah pasti membangkitkan selera.

Namun, ramai yang anggap kurma ayam ini susah untuk dimasak kerana risau rempahnya terlalu kuat atau ayamnya tak cukup lembut. Sebenarnya, ada petua-petua tertentu untuk dapatkan rasa kurma yang lebih sedap yang tidak ramai orang tahu.

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan rahsia dan petua yang pasti membantu anda menghasilkan resepi kurma ayam yang lebih sedap dan beraroma, sesuai untuk dimasak dengan ayam atau daging. Jom kita lihat caranya di bawah.

Baca juga: Petua Kacang Tanah Yang Rangup & Wangi, Rupanya Kena Goreng Ikut Cara Ini!

PETUA & RESEPI KURMA AYAM DAN DAGING YANG SEDAP

resepi kurma ayam

Petua khas & resepi kurma ayam atau daging:

1. Tumis bahan-bahan seperti minyak sapi, bawang besar, hirisan halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau dan kekuningan.

2. Masukkan serbuk rempah kurma yang telah dibancuh bersama sedikit air. Kemudian masukkan daging atau ayam, kerisik, tomato, bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar, buah keras serta jintan manis dan jintan putih yang telah ditumbuk.

3. Tutup periuk dan masak dengan api kecil sehingga pecah minyak. Tujuan menutup periuk adalah untuk mengekalkan aroma serta mempercepatkan proses melembutkan ayam atau daging.

Awas: Jangan biarkan rempah hangit! Air perlu ditambah secukupnya biar tak kering.

4. Apabila daging atau ayam hampir empuk, masukkan ubi kentang. Tunggu sehingga kentang lembut, kemudian masukkan santan. Biarkan mendidih.

5. Akhir sekali, masukkan cili merah yang dipotong tengah, bawang besar yang dipotong empat dan garam secukup rasa.

Petua istimewa:

Setelah siap dimasak, titiskan sedikit minyak sapi mentah ke dalam kuah kurma. Ini akan menambahkan lagi kelazatan dan aroma masakan.

Sumber: Syed Mohd Nazli Jamalullail

Baca juga: Resipi Sup Kaki Ayam Tanpa Tumis, Ada ‘Petua’ Kalau Nak Lagi Sedap!

The post Rahsia Masak Kurma Yang Sedap Beraroma, Petua Sesuai Untuk Ayam & Daging appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan