Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Imej
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...

Resipi Asam Pedas Daging Campur Tetel, Ada Tip Agar Tak Liat & Lembut Elok!

https://ift.tt/JXGIvi6

resepi asam pedas daging

Tak semua tahu resepi asam pedas daging yang betul-betul padu dan tak liat. Jangan risau, dengan perkongsian daripada Mizah Ngatiman ini, asam pedas anda dijamin lembut elok teksturnya!

Menurutnya, petua ini sebenarnya dikongsi oleh Dato’ Rizalman dalam rancangan Pung Pang Rizalman suatu ketika dahulu. Dalam rancangan itu, Raja Permaisuri Tunku Azizah turut berkongsi tip masak asam pedas yang sedap kepada beliau. Jom kita tengok perkongsiannya.

Baca juga: Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti

RESEPI ASAM PEDAS DAGING CAMPUR TETEL

resepi asam pedas daging

Bahan-bahan:

  • 1 bekas isi daging dan tetel
  • 20 tangkai cili kering – direbus*
  • 2 sudu besar biji ketumbar*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 inci halia*
  • 2 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 sudu besar pes asam jawa

Bahan yang bertanda (*) perlu dikisar.

Bahan-bahan untuk penyedap rasa:

Cara-cara memasak:

  1. Tumis bahan kisar dengan api kecil sehingga pecah minyak dan naik bau yang wangi.
  2. Masukkan daging dan tetel. Biarkan sehingga air daripada daging dan tetel kering. Tutup kuali dan gunakan api sederhana kecil. Tunggu sehingga pecah minyak sekali lagi.
  3. Setelah pecah minyak, tambahkan air secukupnya untuk melembutkan daging dan tetel.
  4. Apabila air hampir kering, masukkan serai, daun kesum, daun limau purut dan bunga kantan. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Akhir sekali, masukkan pes asam jawa.
  6. Biarkan kuah menjadi pekat, kemudian tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Sumber: Mizah Ngatiman

Baca juga: Resipi Nasi Daging Air Asam, Nasi Elok Berderai & Daging Jadi Lembut, Memang Padu!

The post Resipi Asam Pedas Daging Campur Tetel, Ada Tip Agar Tak Liat & Lembut Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!