Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Mee Kari Nyonya, Kuah Sedap Luar Biasa Sampai Mak Mentua Minta Resipi

https://ift.tt/IyWS9qN

mee kari nyonya

Jika tanya orang Melaka dan Pulau Pinang tentang hidangan mi yang sedap, semestinya ramai akan jawab Mee Kari Nyonya. Jadi, kami nak kongsikan cara memasaknya yang mudah.

Mee Kari Nyonya merupakan hidangan mi berkuah terkenal di Malaysia yang berasal dari warisan masakan Peranakan atau Nyonya, iaitu gabungan budaya Melayu dan Cina.

Ramai tertarik dengan perkongsian resipi Mee Kari Nyonya oleh Nadia Sukiman di Facebook kerana hasil hidangannya sangat menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Kuah Mee Kari Yang Sedap, Wanita Ini Kongsi Rahsia Dari Air Tangan Ibunya

RESIPI MEE KARI NYONYA

mee kari nyonya

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus mee kuning
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah kecil
  • 2 batang serai
  • 1 paket kecil kari jenama Babas (daging)
  • 1 paket kecil kari jenama Adabi (ayam atau daging)
  • Susu cair (sukatan agak-agak saja, saya tukar santan dengan susu cair)
  • 1 senduk kecil cili giling
  • 1 keping asam keping
  • Garam
  • Gula

Bahan-bahan tambahan:

Bahan-bahan sambal:

mee kari nyonya

Cara-cara memasak kuah:

1. Mula-mula, kisar bawang besar, bawang putih dan bawang merah kecil.

2. Selepas itu, tumis bahan kisar sampai naik bau.

3. Masukkan serbuk kari dan cili giling, kemudian tumis sampai pecah minyak.

4. Masukkan asam keping dan susu cair, kemudian kacau sampai mendidih.

5. Masukkan tauhu kering dan fishball, kemudian perasakan dengan gula dan garam mengikut selera tekak masing-masing.

6. Akhir sekali, boleh hidangkan bersama mee kuning yang sudah dicelur. Siap!

Cara-cara memasak sambal:

1. Mula-mula, rebus segenggam cili kering sampai kembang.

2. Selepas itu, kisar cili kering bersama sebiji bawang besar.

3. Kemudian, tumis sampai pecah minyak.

4. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap!

Anda boleh nikmati Mee Kari Nyonya ini pada waktu petang bersama keluarga tersayang. Selain itu, ia merupakan idea hidangan menarik untuk sebarang jamuan.

Selamat mencuba!

Sumber: Nadia Sukiman

Baca juga: Resepi Mee Kari Ipoh, Ada Rahsia Kuah Lebih Ringan Dan Sedap Dihirup Berkali-Kali

The post Mee Kari Nyonya, Kuah Sedap Luar Biasa Sampai Mak Mentua Minta Resipi appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan