Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Tepung Bungkus Gedik, Rasa Berlemak Manis Pasti Pikat Selera!

https://ift.tt/zHLrOUf

tepung bungkus

Tepung bungkus merupakan salah satu kuih tradisional Melayu yang digemari ramai. Kelembutan adunan tepung dengan inti kelapa manis menjadikannya sajian sempurna untuk dinikmati bersama keluarga.

Resipi ini mudah disediakan dan sesuai untuk dinikmati pada bila-bila masa, terutama ketika minum petang.

Di dalam resipi ini juga terdapat beberapa tip untuk anda ikut. Jadi, jom cuba!

Baca lagi: Rahsia Pulut Berkilat, Cantik & Tak Lembik, Kena Guna Beras Pulut ‘Jenis Ini’

RESIPI TEPUNG BUNGKUS

Bahan-Bahan untuk Inti Kelapa

  • 250 gm air
  • 140 gm gula melaka
  • Daun pandan (sehelai dua)
  • 40 gm gula pasir
  • 100 gm kelapa parut segar
  • 10 gm tepung gandum
  • 5 gm garam

Bahan-Bahan untuk Tepung

  • 500 gm air
  • 400 gm santan pekat
  • 250 gm tepung beras
  • 5 gm garam
  • Daun pisang (dilayur terlebih dahulu untuk memudahkan pembungkusan)

Cara Membuat Inti Kelapa

1. Didihkan air bersama gula melaka, gula pasir, garam, dan daun pandan sehingga gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan kelapa parut ke dalam campuran gula, kemudian tambah tepung gandum.

3. Kacau campuran sehingga pekat dan sebati.

4. Angkat inti dari dapur dan biarkan ia sejuk seketika sebelum digunakan untuk pembungkusan.

Cara Membuat Adunan Tepung

1. Dalam mangkuk, campurkan air, santan, tepung beras, dan garam.

2. Kacau hingga adunan menjadi licin tanpa sebarang ketulan.

3. Masak adunan di atas api perlahan, sambil terus mengacau sehingga ia memekat seperti krim.

4. Biarkan adunan sejuk sebelum digunakan.

Cara Membalut Kuih

1. Layurkan daun pisang di atas api kecil untuk melembutkannya, kemudian sapukan sedikit minyak pada permukaan daun untuk mengelakkan tepung melekat.

2. Letakkan satu sudu besar adunan tepung di tengah daun pisang.

3. Tambah satu sudu inti kelapa di atas tepung, kemudian tutup inti dengan satu sudu tepung lagi.

4. Lipat daun pisang dengan kemas agar adunan tidak bocor semasa dikukus.

5. Kukus tepung bungkus di dalam kukusan selama 25 minit, sehingga masak sempurna.

6. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan untuk mendapatkan tekstur terbaik.

Tip Tambahan:

  • Penggunaan kelapa parut segar menjadikan rasa lebih enak dan autentik.
  • Jika tiada daun pisang, anda boleh menggunakan kertas minyak sebagai alternatif.

Sumber: Ticer Ika 

Baca lagi: Tip Buat Pes Perapan Homemade, Barulah Ikan & Ayam Goreng Lebih Sedap

The post Tepung Bungkus Gedik, Rasa Berlemak Manis Pasti Pikat Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!