Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Rahsia Sambal Tumis Sedap, Kurang Pedas & Warna Cantik, Confirm Menjadi!

https://ift.tt/oiBwcgm

cara buat sambal tumis

Rupanya, ada cara buat sambal tumis yang cantik warnanya, sedap dan kurang pedas. Sambal tumis ini enak dinikmati bersama nasi lemak, lontong, mahupun nasi putih saja.

Lauk apa pun yang digandingkan dengannya, semuanya pasti membuka selera. Bahkan, makan dengan ikan goreng saja sudah cukup membuat kita kekenyangan.

Jika anda ingin tahu apakah petua dan rahsia menghasilkan sambal tumis yang sedap, mari ikuti artikel ini dengan lebih lanjut. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari!

CARA BUAT SAMBAL TUMIS YANG SEDAP, KURANG PEDAS DAN WARNA CANTIK

Berikut merupakan tip buat sambal tumis yang sedap, kurang pedas dan warna cantik:

1. Potong cili kering dan buang bijinya. Kemudian rebus agak lama. Campur cili yang kurus (pedas) dan cili yang gemuk (kurang pedas).

cara buat sambal tumis

2. Selepas itu, kisar cili kering yang sudah direbus tadi. Campuran dua jenis cili kering ini akan menghasilkan warna sambal yang cantik, sedap dan kurang pedas.

3. Untuk membuat sambal tumis, kisar 2 biji bawang merah, 4 ulas bawang putih dan 1 ini halia. Tumis bersama cili yang telah dikisar sehingga pecah minyak.

cara buat sambal tumis

Semoga bermanfaat!

Kredit: Puan Suriani Mohd

Baca juga: Tip Sambal Sotong Tak Berair Bila Masak, Elok Lembut Gebu & Tak Kecut!

The post Rahsia Sambal Tumis Sedap, Kurang Pedas & Warna Cantik, Confirm Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!