Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Biskut Kering Cream Crackers Sendiri, Lah Senang Rupanya!

https://ift.tt/phblJk9

cream crackers

Apabila teringin nak makan cream crackers cicah teh tetapi tak ada masa nak beli, membuatnya sendiri adalah jawapannya. Kurang dari 20 minit penyediaannya.

Dengan membuat sendiri, anda boleh menyesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Resipi ini menghasilkan biskut yang lebih lemak berbanding yang dibeli.

Jangan lupa untuk mencucuk-cucuk dengan garfu supaya rupa biskut sama seperti yang dibeli.

Baca juga: Resipi Donut Selembut Sutera, Rupanya Tidak Perlu Perap Doh!

RESIPI CREAM CRACKERS

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar mentega (jangan guna minyak)
  • 2 sudu besar minyak zaitun atau minyak sayuran
  • 1 sudu kecil gula
  • Secubit garam
  • 1/4 cawan susu penuh krim

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas.

2. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Susu penuh krim mungkin tidak perlu digunakan sepenuhnya, cukup sekadar untuk mendapatkan doh yang elok.

3. Canaikan doh hingga nipis.

4. Bahagikan doh kepada beberapa kepingan yang kecil dan sama saiz. Resepi ini biasanya menghasilkan sekitar 18 keping.

5. Cucuk setiap kepingan doh dengan garfu untuk memberikan rupa yang sama seperti biskut cream crackers yang dibeli.

cream crackers

6. Panaskan oven pada suhu 150°C.

7. Bakar biskut selama lebih kurang 10-15 minit sehingga kekuningan.

8. Setelah masak, biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan.

Sekarang, cream crackers homemade anda sudah siap dan boleh dinikmati dengan teh atau kopi.

Selamat mencuba!

Sumber: AJ Idris 

Baca juga: Cara Buat Cucur Tempe Pedas, Orang Yang Tak Suka Tempe Pun Cakap Sedap!

The post Cara Buat Biskut Kering Cream Crackers Sendiri, Lah Senang Rupanya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!