Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kedondong Asam Boi Masam Pedas, Bikin Kecur Air Liur!

https://ift.tt/Zn45mNs

kedondong asam boi

Kedondong asam boi memang menjadi kegemaran mereka yang sukakan buah masam. Lebih-lebih lagi jika dibuat jus mahupun jeruk.

Menulis entri ini sudah membuat penulis kecur air liur membayangkan masam, manis, pedas jeruk kedondong asam boi ini.

Cara untuk membuat terlalu mudah dan senang. Nak lagi sedap, jeruk ini perlu makan sewaktu masih sejuk. Confirm ketagih tak cukup satu bekas!

Jom kita tengok resipi oleh Cik Puan Mizah Ngatiman yang dikongsikan menerusi laman sosial Facebook milik beliau.

Baca lagi: Resepi Hash Brown Mudah, Boleh Buat Sarapan Atau Bekal Untuk Anak!

RESIPI KEDONDONG ASAM BOI

Bahan-Bahan:

  • 1 plastik kedondong
  • Garam dan air kapur untuk rendaman secukupnya
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1 senduk gula pasir
  • Asam boi secukupnya
  • 1 tangkai cili padi (boleh tambah jika suka pedas)

Cara-Cara:

1. Rendam kedondong dalam air kapur yang dicampur garam selama beberapa jam.

2. Buang kulit buah itu.

3. Rendamkan dengan sedikit kapur dan garam selama 1 jam.

kedondong asam boi

4. Toskan kedondong.

5. Belah dua.

6. Campurkan dengan garam halus, gula, asam boi, dan hirisan cili padi.

7. Gaul rata dan biarkan seketika sebelum dinikmati.

kedondong asam boi

8. Sedap kalau disimpan dalam peti sejuk dan makan sewaktu masih sejuk.

Selamat mencuba!

Sumber: Mizah Ngatiman

Baca lagi: Resepi Kek Butter Sedap, Guna Cara Ini Mesti Lembut Dan Sekata Punya!

The post Kedondong Asam Boi Masam Pedas, Bikin Kecur Air Liur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!