Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Kedondong Asam Boi Masam Pedas, Bikin Kecur Air Liur!

https://ift.tt/Zn45mNs

kedondong asam boi

Kedondong asam boi memang menjadi kegemaran mereka yang sukakan buah masam. Lebih-lebih lagi jika dibuat jus mahupun jeruk.

Menulis entri ini sudah membuat penulis kecur air liur membayangkan masam, manis, pedas jeruk kedondong asam boi ini.

Cara untuk membuat terlalu mudah dan senang. Nak lagi sedap, jeruk ini perlu makan sewaktu masih sejuk. Confirm ketagih tak cukup satu bekas!

Jom kita tengok resipi oleh Cik Puan Mizah Ngatiman yang dikongsikan menerusi laman sosial Facebook milik beliau.

Baca lagi: Resepi Hash Brown Mudah, Boleh Buat Sarapan Atau Bekal Untuk Anak!

RESIPI KEDONDONG ASAM BOI

Bahan-Bahan:

  • 1 plastik kedondong
  • Garam dan air kapur untuk rendaman secukupnya
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1 senduk gula pasir
  • Asam boi secukupnya
  • 1 tangkai cili padi (boleh tambah jika suka pedas)

Cara-Cara:

1. Rendam kedondong dalam air kapur yang dicampur garam selama beberapa jam.

2. Buang kulit buah itu.

3. Rendamkan dengan sedikit kapur dan garam selama 1 jam.

kedondong asam boi

4. Toskan kedondong.

5. Belah dua.

6. Campurkan dengan garam halus, gula, asam boi, dan hirisan cili padi.

7. Gaul rata dan biarkan seketika sebelum dinikmati.

kedondong asam boi

8. Sedap kalau disimpan dalam peti sejuk dan makan sewaktu masih sejuk.

Selamat mencuba!

Sumber: Mizah Ngatiman

Baca lagi: Resepi Kek Butter Sedap, Guna Cara Ini Mesti Lembut Dan Sekata Punya!

The post Kedondong Asam Boi Masam Pedas, Bikin Kecur Air Liur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!