Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Masak Udang Buttermilk Lemak Berkrim, Rasa Yang Tak Boleh Dilupa!

https://ift.tt/n42MXOP

udang buttermilk

Pasti ramai dah biasa buat ayam buttermilk, kali ini kita cuba pula masak udang buttermilk. Penggemar udang mesti akan suka menu ini!

Cara penyediaannya cukup muda. Bahan yang diperlukan pula hanyalah udang, butter, bawang putih, cili padi dan beberapa bahan ringkas yang lain.

Resipi ini pasti membuatkan sesiapa sahaja terliur. Jadi, jika ada yang ingin mencuba, jom lihat cara memasaknya di bawah.

Baca juga: Resipi Udang Belon Rangup & Juicy, Kembang Bulat Elok Kejadiannya

RESEPI UDANG BUTTERMILK

udang buttermilk

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Udang
  • Butter
  • Bawang putih
  • Daun kari
  • Cili api
  • Susu cair ½ cawan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • Garam

Cara memasak:

1. Pertama sekali, goreng udang di dalam minyak masak hingga masak.

2. Setelah itu, angkat udang dan ketepikan seketika.

3. Gunakan sedikit minyak sisa gorengan udang, kemudian masukkan butter.

4. Setelah butter cair, masukkan bawang putih, daun kari dan cili api.

5. Tumis ketiga-tiga bahan tersebut sehingga wangi.

6. Kemudian, masukkan susu cair dan susu pekat ke dalam kuali.

7. Jangan lupa untuk menambah garam secukup rasa.

8. Apabila rasa kuah sudah sesuai, masukkan udang yang telah digoreng tadi.

udang buttermilk

9. Kacau hingga sebati. Jika suka kuah, tutup api sebaik sahaja udang dimasukkan. Jika suka kering, biarkan seketika sehingga kuah pekat.

udang buttermilk

10. Siap, sedia untuk dihidangkan!

Kredit resipi dan gambar: Dea Noorfaizura

Baca juga: Cara Simpan Udang Siap Kupas, Bila Nak Masak Tetap Segar & Kenyal

The post Cara Masak Udang Buttermilk Lemak Berkrim, Rasa Yang Tak Boleh Dilupa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!