Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Dim Sum Sedap Dan Mudah, Satu Resipi Boleh Guna Cara Kukus Atau Goreng

https://ift.tt/SXweYQ2

dim sum sedap

Teringin makan dim sum sedap seperti di restoran tapi tak tahu pula cara membuatnya. Jangan risau, kami akan kongsikan resipi ringkas dan mudah untuk anda cuba di rumah.

Dim Sum merupakan sejenis masakan Cina yang lazat dinikmati pada waktu pagi hingga tengah hari. Biasanya, ia dihidang dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil.

Salimah Olie telah kongsikan resipi Dim Sum sedap di Facebook yang boleh dibuat secara kukus atau goreng dengan mudah dan hasilnya cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Dim Sum Guna Kulit Popia Vietnam, Lebih Sedap Dari Biasa!

RESIPI DIM SUM SEDAP

dim sum sedap

Bahan-bahan:

Bahan-bahan inti:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, hancurkan isi ayam dan udang dengan menggunakan food processor. Jika tiada, boleh tumbuk atau cincang saja sampai hancur.

2. Kemudian, masukkan isi ayam dan udang yang telah dihancurkan bersama tepung jagung, lobak merah, cendawan shitake, telur, minyak bijan dan garam.

dim sum sedap

3. Selepas itu, gaul semua bahan sampai sebati (boleh letak daun bawang juga jika suka).

4. Ambil sehelai kulit wanton dan letakkan inti, kemudian bungkus dengan cantik.

5. Setelah siap dibungkus, boleh kukus dalam 3 atau 4 minit sampai kulitnya jadi warna jernih.

6. Jika dalam versi goreng, gunakan api perlahan dan goreng sampai garing, angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

Dim Sum sangat sedap dimakan dengan mencicahnya dalam sos cili dan sos manis. Jika anda hidangkannya untuk keluarga di rumah, pasti mereka memuji kesedapannya nanti.

Bagi mempelbagaikan hidangan, anda boleh mengolah resipi Dim Sum ini dengan menggunakan inti lain seperti daging, ketam, sayur dan banyak lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Salimah Olie

Baca juga: Resepi Chee Cheong Fun Udang, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Guna Rice Paper

The post Dim Sum Sedap Dan Mudah, Satu Resipi Boleh Guna Cara Kukus Atau Goreng appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!