Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Dim Sum Sedap Dan Mudah, Satu Resipi Boleh Guna Cara Kukus Atau Goreng

https://ift.tt/SXweYQ2

dim sum sedap

Teringin makan dim sum sedap seperti di restoran tapi tak tahu pula cara membuatnya. Jangan risau, kami akan kongsikan resipi ringkas dan mudah untuk anda cuba di rumah.

Dim Sum merupakan sejenis masakan Cina yang lazat dinikmati pada waktu pagi hingga tengah hari. Biasanya, ia dihidang dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil.

Salimah Olie telah kongsikan resipi Dim Sum sedap di Facebook yang boleh dibuat secara kukus atau goreng dengan mudah dan hasilnya cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Dim Sum Guna Kulit Popia Vietnam, Lebih Sedap Dari Biasa!

RESIPI DIM SUM SEDAP

dim sum sedap

Bahan-bahan:

Bahan-bahan inti:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, hancurkan isi ayam dan udang dengan menggunakan food processor. Jika tiada, boleh tumbuk atau cincang saja sampai hancur.

2. Kemudian, masukkan isi ayam dan udang yang telah dihancurkan bersama tepung jagung, lobak merah, cendawan shitake, telur, minyak bijan dan garam.

dim sum sedap

3. Selepas itu, gaul semua bahan sampai sebati (boleh letak daun bawang juga jika suka).

4. Ambil sehelai kulit wanton dan letakkan inti, kemudian bungkus dengan cantik.

5. Setelah siap dibungkus, boleh kukus dalam 3 atau 4 minit sampai kulitnya jadi warna jernih.

6. Jika dalam versi goreng, gunakan api perlahan dan goreng sampai garing, angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

Dim Sum sangat sedap dimakan dengan mencicahnya dalam sos cili dan sos manis. Jika anda hidangkannya untuk keluarga di rumah, pasti mereka memuji kesedapannya nanti.

Bagi mempelbagaikan hidangan, anda boleh mengolah resipi Dim Sum ini dengan menggunakan inti lain seperti daging, ketam, sayur dan banyak lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Salimah Olie

Baca juga: Resepi Chee Cheong Fun Udang, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Guna Rice Paper

The post Dim Sum Sedap Dan Mudah, Satu Resipi Boleh Guna Cara Kukus Atau Goreng appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan