Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ikan Siakap Rebus Ala Stim Limau, Cara Mudah Tak Perlu Kukus!

https://ift.tt/jmcl3Xf

resepi ikan siakap

Resepi ikan siakap rebus ini sesuai untuk mereka yang tiada pengukus di rumah. Walaupun guna teknik rebus, hasilnya lebih kurang sama seperti ikan stim limau.

Tak kisah dimasak dengan cara apa pun, asalnya rasanya tetap sedap dan menyelerakan. Yang paling, cara penyediaannya cukup ringkas dan menjimatkan masa!

Jom lihat resipi penuh yang telah dikongsikan oleh seorang pengguna laman sesawang Facebook yang bernama Ellyna Abdul Aziz di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Cara Buat Stok Kuah Siakap Stim Limau, Bila Nak Makan Tinggal Curah Je!

RESEPI IKAN SIAKAP REBUS ALA STIM LIMAU

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ikan siakap
  • Lada hitam
  • Garam
  • Bawang putih 4-5 ulas (dicincang)
  • Serai (diketuk)
  • Cili padi (dihiris)
  • Akar ketumbar (dihiris)
  • Halia (dihiris)
  • Daun limau purut
  • Asam boi 3-4 biji (jika ada)
  • Sos tiram
  • Sos ikan
  • Gula
  • Garam
  • Tomato
  • Limau
  • Daun ketumbar (jika suka)

Cara memasak:

1. Mula-mula, siang ikan dan cuci sehingga bersih. Perap ikan dengan lada hitam dan garam. Boleh letakkan juga lada sulah jika suka.

2. Rebuskan air sehingga menggelegak. Waktu ini boleh letakkan pati ikan bilis jika suka.

3. Masukkan bawang putih, serai, cili padi, akar ketumbar, halia dan daun limau purut. Boleh letakkan juga asam boi jika ada.

4. Bila dah mendidih, masukkan sos tiram, sos ikan, gula dan garam.

5. Kemudian, boleh letakkan ikan dan tomato. Biarkan sehingga ikan masak.

6. Perahkan limau secukupnya. Taburkan daun ketumbar jika suka.

7. Kalau mahu tekstur kuah lebih pekat, masukkan bancuhan air tepung jagung.

8. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

resepi ikan siakap

Kredit resipi dan gambar: Facebook Ellyna Abdul Aziz

Baca juga: Resipi Ikan Siakap 3 Rasa Ala Thai, Punyalah Sedap Kalah Kedai Siam!

The post Resipi Ikan Siakap Rebus Ala Stim Limau, Cara Mudah Tak Perlu Kukus! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!