Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Lelaki Kongsi Petua Mak Goreng Ikan Sungai, Buat Begini Rangup Sampai Tulang!

https://ift.tt/bPOXv9m

ikan sungai

Seorang pengguna laman sosial Facebook baru-baru ini berkongsi petua arwah ibunya mengenai cara menggoreng ikan sungai sehingga rangup hingga ke tulang.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai, membangkitkan nostalgia serta rasa rindu terhadap masakan ibu di kampung.

Ikan sungai memang terkenal dengan rasa manis dan lemaknya, namun tulang-tulang halusnya sering kali menjadi cabaran untuk menikmatinya sepenuhnya.

Namun, dengan petua mudah di bawah, anda boleh menikmati keenakan ikan ini tanpa perlu risau tercekik tulang. Bayangkan, setiap gigitan yang kriuk-kriuk rangup pasti membuatkan nasi bertambah!

Baca juga: Tip Buat Pes Perapan Homemade, Barulah Ikan & Ayam Goreng Lebih Sedap

PETUA GORENG IKAN SUNGAI RANGUP

ikan sungai

“Petua arwah mak kalau goreng ikan sungai. Kelar rapat-rapat, goreng sedikit garing. Tak payah risau tercekik tulang dah, rangup je bila kunyah.”

Cara-caranya:

  1. Sebelum menggoreng, kelar bahagian tubuh ikan secara rapat-rapat dengan pisau tajam. Ini membantu proses pemasakan dan memastikan ikan masak dengan lebih sekata.
  2. Goreng ikan dengan minyak yang cukup panas dan biarkan ia masak hingga sedikit garing. Jangan terlalu lama agar ikan tetap juicy di dalamnya.
  3. Dengan cara kelar dan menggoreng ini, ikan akan menjadi rangup sampai ke tulang. Tidak perlu risau tentang risiko tercekik tulang.

Sumber resipi dan gambar: Tasha Aidil

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

The post Lelaki Kongsi Petua Mak Goreng Ikan Sungai, Buat Begini Rangup Sampai Tulang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!