Air Bandung Soda Dengan 3 Bahan, Resipi Paling Senang Nak Buat Dekat Rumah!

Imej
https://ift.tt/vx8c64U Apabila tekak betul-betul rasa dahaga, pasti seronok jika dapat minum air yang menyegarkan di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan resipi Air Bandung Soda yang cukup nikmat. Kita sering lihat air sirap bandung yang dijual oleh peniaga di luar kerana kesedapannya tak dinafikan lagi. Tambahan pula, ia merupakan pilihan tepat untuk menghilangkan dahaga. Khabbab Jamalludin telah kongsikan di Facebook tentang cara buat Air Bandung Soda yang sangat menarik kerana menggunakan 3 bahan mudah. Jom kita cuba! Baca juga: Sirap Hijau Fanta Paling Asli, Ramai ‘Repeat’ Air Klasik Ini Sebab Segar Teramat! RESIPI AIR BANDUNG SODA Bahan bahan: Air bandung jenama F&N berkarbonat (boleh guna jenama lain yang disukai) Susu cair jenama Ideal (jika tiada, guna krimer cair seperti Carnation atau F&N pun boleh) Ais (jika sudah sejuk pun, tambah saja ais supaya rasanya jadi kurang manis) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, isikan ais separuh daripada jumlah bekas yang ...

Lelaki Kongsi Petua Mak Goreng Ikan Sungai, Buat Begini Rangup Sampai Tulang!

https://ift.tt/bPOXv9m

ikan sungai

Seorang pengguna laman sosial Facebook baru-baru ini berkongsi petua arwah ibunya mengenai cara menggoreng ikan sungai sehingga rangup hingga ke tulang.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai, membangkitkan nostalgia serta rasa rindu terhadap masakan ibu di kampung.

Ikan sungai memang terkenal dengan rasa manis dan lemaknya, namun tulang-tulang halusnya sering kali menjadi cabaran untuk menikmatinya sepenuhnya.

Namun, dengan petua mudah di bawah, anda boleh menikmati keenakan ikan ini tanpa perlu risau tercekik tulang. Bayangkan, setiap gigitan yang kriuk-kriuk rangup pasti membuatkan nasi bertambah!

Baca juga: Tip Buat Pes Perapan Homemade, Barulah Ikan & Ayam Goreng Lebih Sedap

PETUA GORENG IKAN SUNGAI RANGUP

ikan sungai

“Petua arwah mak kalau goreng ikan sungai. Kelar rapat-rapat, goreng sedikit garing. Tak payah risau tercekik tulang dah, rangup je bila kunyah.”

Cara-caranya:

  1. Sebelum menggoreng, kelar bahagian tubuh ikan secara rapat-rapat dengan pisau tajam. Ini membantu proses pemasakan dan memastikan ikan masak dengan lebih sekata.
  2. Goreng ikan dengan minyak yang cukup panas dan biarkan ia masak hingga sedikit garing. Jangan terlalu lama agar ikan tetap juicy di dalamnya.
  3. Dengan cara kelar dan menggoreng ini, ikan akan menjadi rangup sampai ke tulang. Tidak perlu risau tentang risiko tercekik tulang.

Sumber resipi dan gambar: Tasha Aidil

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

The post Lelaki Kongsi Petua Mak Goreng Ikan Sungai, Buat Begini Rangup Sampai Tulang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!