Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kari Ayam Masala, Terlajak Sedap Gerenti Lauk Licin!

https://ift.tt/mWLlzCK

kari ayam masala

Kari ayam masala adalah menu istimewa yang kaya dengan rempah, sesuai untuk dinikmati bersama nasi panas, roti canai dan yang paling sedap makan bersama nasi briyani!

Reiepi ini menggabungkan rasa pedas, aroma rempah dan kelembutan ayam goreng. Tambahan lagi, hidangan ini lebih sedap jika dibiarkan seketika agar rempah meresap sepenuhnya ke dalam ayam.

Jom cuba resipi ini. Sekali makan pasti nak lagi!

Baca lagi: Perapan Ayam Penyet Paling Mudah Dan Sedap, Resipi Ini Gerenti Menjadi!

RESIPI KARI AYAM MASALA

Bahan-Bahan Utama:

  • Ayam: Seekor ayam, potong kepada 16 bahagian. Perap dengan:
    • Garam
    • Serbuk kunyit
    • Sedikit serbuk cili
    • Goreng ayam sehingga separuh masak, kemudian ketepikan.
  • Bahan Kisar:
    • 5 biji bawang merah
    • 3 inci halia
    • 1 labu bawang putih
    • 1 biji tomato
    • 2 inci kunyit hidup
    • 3 cili merah
    • 5 cili padi merah
    • 10 cili padi akar

Kisar semua bahan di atas sehingga halus.

  • Bahan Tumisan:
    • 2 batang serai (dititik)
    • Daun kari secukupnya
    • 1 helai daun pandan
    • 3 biji buah pelaga
    • 2 sudu makan minyak sapi
  • Bahan Tambahan:
    • 2-3 biji ubi kentang (kupas dan potong)
    • 4-5 sudu makan tairu (yogurt asli)
    • Akar ketumbar (ikut citarasa)
    • 3 sudu makan serbuk rempah daging (jenama Babas atau pilihan sendiri)
    • Garam masala secukupnya
    • Garam secukup rasa
    • Mushroom seasoning atau ajinomoto (pilihan)
    • Daun ketumbar segar untuk hiasan

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak. Goreng ayam yang telah diperap sehingga separuh masak. Keluarkan dan ketepikan. Gunakan minyak yang sama untuk tumisan.

2. Dalam minyak bekas gorengan ayam, panaskan 2 sudu makan minyak sapi.

3. Tumis serai yang dititik, daun kari, daun pandan, dan buah pelaga hingga naik bau.

4. Tuang bahan kisar ke dalam kuali. Tumis sehingga pecah minyak dan naik aroma.

5. Tambahkan ubi kentang ke dalam kuali. Gaul rata dan masak seketika.

6. Masukkan tairu (yogurt asli) dan akar ketumbar. Kacau perlahan sehingga semua bahan sebati.

7. Tambahkan ayam yang telah digoreng tadi.

8. Masukkan 3 sudu makan serbuk rempah daging (boleh kurangkan jika ingin kuah lebih cair).

9. Gaul rata dan biarkan ayam masak sepenuhnya sambil kuah menjadi pekat.

10. Tambahkan garam masala, garam, dan mushroom seasoning/ajinomoto mengikut selera.

11. Setelah masak dan pecah minyak, taburkan daun ketumbar segar.

12. Siap untuk dihidang.

Selamat mencuba!

Sumber: Suraya Jainul

Baca lagi: Rahsia Cekodok Pisang Yang ‘Fluffy’ & Rangup, Memang Layan Bila Makan!

 

The post Resipi Kari Ayam Masala, Terlajak Sedap Gerenti Lauk Licin! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!