Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri

https://ift.tt/1zLHo6O

cara buat payasam

Peminat masakan India pasti akan tertarik untuk cuba cara buat Payasam, bubur manis India yang terkenal dengan kesedapannya yang tak terkata. Rasa sekali, mesti nak lagi.

Perkataan Payasam berasal dari bahasa Sanskrit iaitu Payasa yang bermaksud susu. Selain disebut Payasam, ia juga dipanggil Payesh, Payasa, Phirni dan Kheer di kalangan orang India.

Cara buat Payasam yang dikongsikan oleh Kalai Theivanai di Facebook ini sangat menarik kerana ia merupakan resipi asli daripada orang India sendiri. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Masala Cukup Dengan Rasa Rempah, Memang Kena Dengan Selera!

CARA BUAT PAYASAM (BUBUR MANIS INDIA)

cara buat payasam

Bahan-bahan:

  • ½ cawan kacang kuda atau gram dal atau kadalai parappu
  • ½ cawan susu pekat
  • 1 sudu makan buah pelaga (buang kulit dan tumbuk halus bijinya)
  • ½ cawan sagu (basuh dan toskan airnya)
  • 1 cawan semiya atau vermicelli
  • Secubit garam
  • Gula (ikut kemanisan)
  • 2 titik pewarna kuning
  • Gajus dan kismis
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • 2 cawan air panas

Cara-cara buat payasam:

1. Mula-mula, rendam kacang kuda selama 1 hingga 2 jam. Masak dalam air dengan secubit garam. Setelah masak, alihkan dari dapur.

2. Panaskan kuali dan letak minyak sapi, kemudian goreng gajus dan alihkan ke dalam pinggan.

3. Seterusnya, goreng kismis dan alihkan ke dalam pinggan.

4. Selepas itu, goreng semiya pula.

5. Setelah rupanya kelihatan agak sedikit perang, masukkan semiya dan minyak sapi ke dalam periuk kacang kuda yang telah siap dimasak.

cara buat payasam

6. Kemudian, letakkan periuk kacang kuda ke atas dapur dan masak selama seminit.

7. Selanjutnya, masukkan sago dan gaul sebati (pastikan api sederhana).

8. Setelah itu, masukkan susu pekat (jika nak manis lagi, masukkan gula) bersama air panas dan kacau setiap 2 minit.

9. Masukkan gajus, kismis digoreng dan pewarna kuning, kemudian masak sampai semiya lembut dan sagu jernih (jika payasam pekat, boleh masukkan lebih air panas).

10. Akhir sekali, masukkan biji buah pelaga yang ditumbuk halus, kemudian matikan api dan tutup periuk. Biarkan selama 10 hingga 20 minit. Siap untuk dihidang!

Jika belum pernah makan, kami cadangkan anda cuba cara buat Payasam ini sekali seumur hidup kerana bukan senang nak rasa pencuci mulut yang popular di kalangan orang India ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Kalai Theivanai

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok

The post Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!