Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri

https://ift.tt/1zLHo6O

cara buat payasam

Peminat masakan India pasti akan tertarik untuk cuba cara buat Payasam, bubur manis India yang terkenal dengan kesedapannya yang tak terkata. Rasa sekali, mesti nak lagi.

Perkataan Payasam berasal dari bahasa Sanskrit iaitu Payasa yang bermaksud susu. Selain disebut Payasam, ia juga dipanggil Payesh, Payasa, Phirni dan Kheer di kalangan orang India.

Cara buat Payasam yang dikongsikan oleh Kalai Theivanai di Facebook ini sangat menarik kerana ia merupakan resipi asli daripada orang India sendiri. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Masala Cukup Dengan Rasa Rempah, Memang Kena Dengan Selera!

CARA BUAT PAYASAM (BUBUR MANIS INDIA)

cara buat payasam

Bahan-bahan:

  • ½ cawan kacang kuda atau gram dal atau kadalai parappu
  • ½ cawan susu pekat
  • 1 sudu makan buah pelaga (buang kulit dan tumbuk halus bijinya)
  • ½ cawan sagu (basuh dan toskan airnya)
  • 1 cawan semiya atau vermicelli
  • Secubit garam
  • Gula (ikut kemanisan)
  • 2 titik pewarna kuning
  • Gajus dan kismis
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • 2 cawan air panas

Cara-cara buat payasam:

1. Mula-mula, rendam kacang kuda selama 1 hingga 2 jam. Masak dalam air dengan secubit garam. Setelah masak, alihkan dari dapur.

2. Panaskan kuali dan letak minyak sapi, kemudian goreng gajus dan alihkan ke dalam pinggan.

3. Seterusnya, goreng kismis dan alihkan ke dalam pinggan.

4. Selepas itu, goreng semiya pula.

5. Setelah rupanya kelihatan agak sedikit perang, masukkan semiya dan minyak sapi ke dalam periuk kacang kuda yang telah siap dimasak.

cara buat payasam

6. Kemudian, letakkan periuk kacang kuda ke atas dapur dan masak selama seminit.

7. Selanjutnya, masukkan sago dan gaul sebati (pastikan api sederhana).

8. Setelah itu, masukkan susu pekat (jika nak manis lagi, masukkan gula) bersama air panas dan kacau setiap 2 minit.

9. Masukkan gajus, kismis digoreng dan pewarna kuning, kemudian masak sampai semiya lembut dan sagu jernih (jika payasam pekat, boleh masukkan lebih air panas).

10. Akhir sekali, masukkan biji buah pelaga yang ditumbuk halus, kemudian matikan api dan tutup periuk. Biarkan selama 10 hingga 20 minit. Siap untuk dihidang!

Jika belum pernah makan, kami cadangkan anda cuba cara buat Payasam ini sekali seumur hidup kerana bukan senang nak rasa pencuci mulut yang popular di kalangan orang India ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Kalai Theivanai

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok

The post Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan