Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Kengsom Ikan Merah Padu, Syok Makan Sampai Lupa Tengah Diet!

https://ift.tt/Iz7tfg1

kengsom ikan

Kengsom ikan merah ini adalah hidangan yang pasti memikat selera! Rasa pedas, masam, dan manis semua ada dalam satu hidangan.

Ikan merah segar dimasak dengan kuah rempah yang padu, ditambah pula dengan nanas dan kangkung yang menambah rasa.

Sesuai sangat untuk makan malam atau makan tengah hari buat seisi keluarga. Pasti semua suka dan minta tambah. Jom kita cuba!

Baca juga: Resipi Asam Pedas Keladi, Rupanya Ada Cara Masak Supaya Tak Gatal Tekak

RESEPI KENGSOM IKAN MERAH

Bahan-bahan yang dikisar:

  • 9 tangkai cili kering kerinting (buang biji)
  • 3 tangkai cili merah (buang biji)
  • 15 biji cili api merah menyala
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 3 biji bawang holland
  • 7 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci belacan
  • 1/4 dari sebiji nanas muda
  • 3 helai daun limau purut

Bahan lain:

  • 1 kg ikan merah segar
  • Air asam jawa secukup rasa
  • 1 biji limau nipis (ambil jus)
  • 3/4 dari sebiji nenas muda
  • Kangkung secukupnya

Cara Memasak:

  1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan hirisan nenas.
  4. Tambahkan air asam jawa.
  5. Masukkan garam, gula, dan penyedap rasa jika perlu.
  6. Seterusnya, masukkan ikan dan biar hingga masak.
  7. Jika suka pedas, boleh campakkan segenggam cili Siam hijau merah sebagai hiasan dan tambahan kepedasan.
  8. Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padamkan api dan sedia untuk dinikmati.

Nota: Jika memasak dalam kuantiti yang banyak, letakkan kangkung secukupnya untuk sekali makan. Ini kerana kangkung yang lama dalam kuah akan menjadi terlalu layu dan kurang segar untuk dimakan pada sesi seterusnya.

Kredit resipi: Fastabiqul Khoiroit

Baca juga: Sedap Rupanya Asam Pedas Utara, Resipi Sihat Tanpa Guna Setitik Minyak!

The post Resipi Kengsom Ikan Merah Padu, Syok Makan Sampai Lupa Tengah Diet! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!