Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Masak Kupang Goreng Kunyit, Nak Pasir Hilang Segalanya Buat Langkah ‘Ini’

https://ift.tt/0f9vc7K

cara masak kupang

Selain sotong dan udang, peminat makanan laut seharusnya tak ketinggalan untuk sesekali mencuba cara masak Kupang Goreng Kunyit di rumah.

Kupang dikenali juga sebagai siput sudu, merupakan sejenis kerang yang boleh dimakan dan boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai serta kawasan pasang surut di pinggir laut seluruh dunia.

Cara masak kupang sebenarnya sangat mudah, tapi ramai yang berdepan dengan masalah seperti bau yang hanyir dan berpasir. Oleh itu, anda perlu merebusnya dahulu.

Wanita yang mesra dengan panggilan SA telah kongsikan cara masak Kupang Goreng Kunyit yang cukup mudah untuk anda ikuti melalui blognya. Jom kita cuba!

Baca juga: Sotong Goreng Kunyit Berkuah, Rupanya Ramai Lebih Suka Versi Macam Ini!

CARA MASAK KUPANG GORENG KUNYIT

cara masak kupang

Bahan-bahan:

  • 1 genggam kacang buncis (potong pendek)
  • 100 g isi kupang (rebus)
  • ½ batang lobak merah (potong panjang)
  • ½ biji bawang Holland (hiris tebal)
  • 1 biji cili merah (potong serong)
  • 2 ulas bawang putih (hiris nipis)
  • ½ biji bawang merah (hiris tebal)
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Serbuk cukup rasa
  • Minyak secukupnya

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kena rebus and keluarkan isi kupang, kemudian sejuk bekukan. Apabila nak masak, letakkan di chiller untuk defrost.

2. Selepas itu, lumurkan isi kupang dengan sedikit serbuk kunyit.

3. Kemudian, panaskan kuali bersama minyak. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan bawang Holland.

cara masak kupang

4. Setelah naik baunya, barulah masukkan isi kupang. Masak dalam 2 minit baru masukkan sayur kacang buncis, lobak dan cili merah.

5. Seterusnya, masak sehingga kacang buncis dan lobak agak lembut.

6. Akhir sekali, perasakan dengan sedikit garam dan serbuk cukup rasa. Setelah rasa sudah sebati, boleh tutup api. Siap untuk dihidang!

Walaupun cara masak Kupang Goreng Kunyit ini seperti resipi campak-campak, namun hasilnya pasti buatkan keluarga anda yang suka makanan laut berselera memakannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Suria Amanda

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Kunyit Basah, Hirup Kuahnya Makin Berselera

The post Cara Masak Kupang Goreng Kunyit, Nak Pasir Hilang Segalanya Buat Langkah ‘Ini’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!