Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Nasi Daging Air Asam, Sedap Sampai Makcik Nak Buat Menantu!

https://ift.tt/YkRZfNq

nasi daging air asam

Lebihan daging korban yang dapat kalau asyik dibuat sup atau rendang, mesti bosan. Mari cuba buat nasi daging air asam kerisik pula.

Kalau buat resipi ini, mesti orang tua puji. Silap haribulan yang mana masih single itu, terus makcik-makcik nak buat menantu. Gitu!

Resipi ini mudah dan senang tapi sedap itu, tak terkata. Jom baca!

Baca juga: Rendang Daging Style Mak, Jangan Letak ‘BAHAN’ Ini Kalau Nak Tahan Lama!

RESIPI NASI DAGING AIR ASAM KERISIK

Bahan-Bahan:

  • Daging:
    • Daging (rebus hingga empuk, simpan air rebusan untuk masak nasi dan sup)
  • Nasi:
    • Beras
    • Minyak sapi (boleh juga guna butter atau minyak masak)
    • Bawang merah*
    • Halia*
    • Bawang putih*
    • Kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, dan buah pelaga*
    • Rempah kurma
    • Daun pandan
    • Susu cair (boleh juga guna air rebusan daging sahaja)
    • Kiub daging
    • Garam
    • Air rebusan daging

Cara-Cara (Nasi):

1. Tumis bahan-bahan bertanda (*) hingga agak kuning.

2. Masukkan rempah kurma dan beras. Kacau sebati.

3. Pindahkan ke dalam periuk nasi.

4. Masukkan air rebusan daging, susu cair, dan daging yang telah direbus tadi.

5. Tambah kiub daging dan sedikit garam.

6. Masak seperti biasa dalam periuk nasi.

Air Asam Kerisik:

  • Bahan-Bahan:
    • Cili besar*
    • Cili padi*
    • Belacan*
    • Garam*
    • Air asam jawa
    • Kerisik
    • Limau nipis
    • Tomato
    • Bawang besar

Cara-Cara (Air Asam Kerisik):

1. Tumbuk bahan bertanda (*).

2. Masukkan kerisik, air asam jawa, dan air limau nipis.

3. Tambah tomato dan bawang besar. Kacau sebati.

Sup:

  • Gunakan air rebusan daging.
  • Tambah bawang, halia, garam, daun sup, dan daun bawang.

Semudah ABC kata orang. Selamat mencuba!

Sumber: Miera Abd Manaf

Baca juga: Resepi Kuah Kacang Simple, Sesuai Kalau Nak Cepat Waktu Raya

The post Nasi Daging Air Asam, Sedap Sampai Makcik Nak Buat Menantu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!