Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kerabu Bayam Brazil, Bukan Setakat Makan Dengan Nasi, Ratah Pun Sedap!

https://ift.tt/zjTu8Gn

resipi kerabu bayam Brazil

Resipi kerabu bayam Brazil adalah hidangan yang segar dan penuh dengan rasa pedas, masam dan sedikit manis. Ia sesuai dijadikan pembuka selera atau lauk sampingan pada hidangan utama.

Gabungan mangga muda yang masam manis dengan bayam Brazil menjadikan kerabu ini sangat menyelerakan. Jika anda inginkan lebih aroma, sedikit perahan limau nipis boleh ditambah sebelum dihidangkan.

Selain itu untuk pilihan lebih sihat, boleh kurangkan belacan atau gantikan dengan sedikit sos ikan untuk rasa masin yang lebih ringan.

Baca lagi: Sosej Gulung Goreng Basah, Sos Punyalah Pekat Sampai Makan Pun Rasa Nikmat

RESIPI KERABU BAYAM BRAZIL

Bahan-Bahan:

  • Sebiji mangga
  • Secekak bayam Brazil
  • 4 biji cili padi
  • 2 biji cili merah
  • 4 ulas bawang merah
  • Sedikit belacan
  • Sedikit kelapa parut
  • Udang kering
  • Tomato ceri
  • Gula
  • Garam

Cara Penyediaan:

1. Mula-mula, tumbuk cili padi, cili merah, belacan, seulas bawang merah, udang kering dan kelapa parut hingga lumat.

resipi kerabu bayam Brazil

2. Setelah bahan tumbuk lumat, gaulkan bersama mangga muda yang telah disagat halus dan bayam Brazil yang segar. Tambahkan bawang merah yang dihiris dan tomato ceri ke dalam campuran ini.

3. Tambah garam dan gula secukup rasa mengikut selera anda. Pastikan bahan-bahan sebati dan rata untuk mendapatkan kerabu yang seimbang dari segi rasa.

4. Kerabu bayam Brazil anda kini siap untuk dinikmati! Hidangkan segera selepas disediakan supaya rasa dan tekstur bahan kekal segar.

Mudah sahaja, kan? Jangan lupa hidangkan bersama nasi panas atau nasi kerabu.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Masri

Baca lagi: Resipi Kari Dhal Murungai, Tak Sangka Sekali Makan, Jatuh Cinta!

The post Resipi Kerabu Bayam Brazil, Bukan Setakat Makan Dengan Nasi, Ratah Pun Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!