Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Apam Solo Sukatan Cawan Dengan 3 Langkah Mudah, Sesuai Untuk Yang Baru Belajar

https://ift.tt/pcoSRnq

apam solo sukatan cawan

Dalam banyak-banyak resipi apam, ramai yang suka buat Apam Solo sukatan cawan di rumah. Bukan saja caranya mudah, malah bahannya juga tak berapa banyak digunakan.

Mungkin ramai yang tak pernah dengar nama kuih tradisional ini. Sebenarnya, Apam Solo lebih kurang sama seperti apam biasa cuma di dalamnya ada inti.

Sesetengah orang suka makan Apam Solo ini sebagai hidangan sarapan, tapi tak kurang juga ada yang menikmatinya pada waktu petang. Jika ada teh O sekali, lebih bertambah nikmatnya.

Ernie Yaui EY telah kongsikan di Facebook tentang resipi Apam Solo sukatan cawan yang dipelajarinya dari YouTube. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Pisang Sukatan Cawan, Pakai Blender Saja Tapi Gebunya Luar Biasa

RESIPI APAM SOLO SUKATAN CAWAN

apam solo sukatan cawan

Bahan-bahan:

  • 1½ cawan tepung gandum
  • ½ cawan tepung beras
  • Secubit garam
  • ½ cawan gula (boleh kurangkan jika tak suka manis atau inti sudah manis)
  • 1 sudu makan yis
  • 1½ cawan air biasa atau air pandan
  • ¼ cawan minyak masak
  • Inti (ikut suka)
  • Pewarna (ikut suka)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan tepung gandum, tepung beras, garam, gula, yis, air biasa atau air pandan, minyak masak, inti dan pewarna.

2. Selepas itu, perap bahan adunan selama 1 jam.

3. Akhir sekali, masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus sehingga masak. Siap untuk dinikmati!

apam solo sukatan cawan

Bagi menjadikan Apam Solo kelihatan lebih menarik, anda boleh gunakan pelbagai bentuk acuan kreatif dan pasti ramai terpegun melihat hasilnya yang cantik serta gebu dimakan.

Paling mengagumkan, ramai peniaga kuih yang telah jadikan Apam Solo sebagai salah satu bahan jualan kerana kosnya tak begitu banyak.

Antara inti yang boleh digunakan dalam resipi Apam Solo sukatan cawan ini ialah kelapa manis dan kacang merah. Senang cerita, ia boleh dibuat mengikut citarasa tersendiri.

Resipi ini sesuai untuk orang yang baru belajar buat kuih di rumah. Setelah siap, pasti anda makan sampai tak ingat orang belakang.

Selamat mencuba!

Sumber: Ernie Yaui EY

Baca juga: Kuih Apam Mekar Dengan 5 Bahan, Lembut Dan Kembang Gebu Hasilnya

The post Apam Solo Sukatan Cawan Dengan 3 Langkah Mudah, Sesuai Untuk Yang Baru Belajar appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!