Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya

https://ift.tt/xJCFZwa

cara buat sekaya telur

Walaupun pelbagai kuih moden yang ada, namun kuih klasik tetap menjadi kesukaan ramai. Sempena Ramadan, kami kongsikan cara buat Sekaya Telur ini untuk anda cuba di rumah.

Sekaya Telur ialah kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur, terutamanya Kelantan dan Terengganu. Selain tepung pelita, kuih ini juga mudah didapati pada bulan puasa.

Buat anda yang teringin makan dan buat sendiri di rumah, bolehlah cuba cara buat Sekaya Telur yang dikongsikan oleh Syafiqa Aleeya di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Kuih Pulut Sekaya ‘Lejen’, Resipi Orang Lama Ini Ada Petua Bagi Berlemak Elok

CARA BUAT SEKAYA TELUR

cara buat sekaya telur

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, cairkan nisang atau gula melaka bersama air dan daun pandan.

2. Selepas itu, biarkan ia sejuk seketika.

3. Sementara itu, boleh pukul telur dengan perlahan sampai sebati.

4. Seterusnya, masukkan air nisang atau gula melaka yang telah dicairkan tadi bersama garam dan santan.

5. Kemudian, masukkan esen vanilla dan kacau sampai sebati.

6. Setelah itu, tapis adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang dalam 25 hingga 30 minit.

7. Akhir sekali, cucuk dengan lidi. Jika tak melekat, tandanya kuih sudah pun masak. Siap untuk dinikmati!

cara buat sekaya telur

Cara buat Sekaya Telur cukup mudah dan bahan yang diperlukan juga tak berapa banyak. Setelah buat resipi ini, anda akan dapat hasil yang cukup rasa lemak dan manisnya.

Sekaya Telur merupakan antara kuih klasik yang mudah dibuat di rumah. Senang cerita, orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi dengan resipi ini.

Kuih Sekaya Telur sangat sedap dimakan sejuk-sejuk, jadi kami cadangkan anda simpan dalam peti ais selama beberapa jam terlebih dahulu sebelum menikmatinya.

Selamat mencuba!

Sumber: Syafiqa Aleeya

Baca juga: Kuih Sekaya Telur Berongga, Rasa Lemak Manis Gula Melaka Yang Cukup Padu!

The post Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!