Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Walaupun pelbagai kuih moden yang ada, namun kuih klasik tetap menjadi kesukaan ramai. Sempena Ramadan, kami kongsikan cara buat Sekaya Telur ini untuk anda cuba di rumah.
Sekaya Telur ialah kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur, terutamanya Kelantan dan Terengganu. Selain tepung pelita, kuih ini juga mudah didapati pada bulan puasa.
Buat anda yang teringin makan dan buat sendiri di rumah, bolehlah cuba cara buat Sekaya Telur yang dikongsikan oleh Syafiqa Aleeya di Facebook ini. Jom kita cuba!
Baca juga: Kuih Pulut Sekaya ‘Lejen’, Resipi Orang Lama Ini Ada Petua Bagi Berlemak Elok
CARA BUAT SEKAYA TELUR
Bahan-bahan:
- 8 biji telur
- 4 keping nisang atau gula melaka
- 1 cawan air
- 250ml santan
- Secubit garam
- 1 sudu kecik esen vanilla
- 2 helai daun pandan
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, cairkan nisang atau gula melaka bersama air dan daun pandan.
2. Selepas itu, biarkan ia sejuk seketika.
3. Sementara itu, boleh pukul telur dengan perlahan sampai sebati.
4. Seterusnya, masukkan air nisang atau gula melaka yang telah dicairkan tadi bersama garam dan santan.
5. Kemudian, masukkan esen vanilla dan kacau sampai sebati.
6. Setelah itu, tapis adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang dalam 25 hingga 30 minit.
7. Akhir sekali, cucuk dengan lidi. Jika tak melekat, tandanya kuih sudah pun masak. Siap untuk dinikmati!
Cara buat Sekaya Telur cukup mudah dan bahan yang diperlukan juga tak berapa banyak. Setelah buat resipi ini, anda akan dapat hasil yang cukup rasa lemak dan manisnya.
Sekaya Telur merupakan antara kuih klasik yang mudah dibuat di rumah. Senang cerita, orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi dengan resipi ini.
Kuih Sekaya Telur sangat sedap dimakan sejuk-sejuk, jadi kami cadangkan anda simpan dalam peti ais selama beberapa jam terlebih dahulu sebelum menikmatinya.
Selamat mencuba!
Sumber: Syafiqa Aleeya
Baca juga: Kuih Sekaya Telur Berongga, Rasa Lemak Manis Gula Melaka Yang Cukup Padu!
The post Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan