Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya

https://ift.tt/xJCFZwa

cara buat sekaya telur

Walaupun pelbagai kuih moden yang ada, namun kuih klasik tetap menjadi kesukaan ramai. Sempena Ramadan, kami kongsikan cara buat Sekaya Telur ini untuk anda cuba di rumah.

Sekaya Telur ialah kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur, terutamanya Kelantan dan Terengganu. Selain tepung pelita, kuih ini juga mudah didapati pada bulan puasa.

Buat anda yang teringin makan dan buat sendiri di rumah, bolehlah cuba cara buat Sekaya Telur yang dikongsikan oleh Syafiqa Aleeya di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Kuih Pulut Sekaya ‘Lejen’, Resipi Orang Lama Ini Ada Petua Bagi Berlemak Elok

CARA BUAT SEKAYA TELUR

cara buat sekaya telur

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, cairkan nisang atau gula melaka bersama air dan daun pandan.

2. Selepas itu, biarkan ia sejuk seketika.

3. Sementara itu, boleh pukul telur dengan perlahan sampai sebati.

4. Seterusnya, masukkan air nisang atau gula melaka yang telah dicairkan tadi bersama garam dan santan.

5. Kemudian, masukkan esen vanilla dan kacau sampai sebati.

6. Setelah itu, tapis adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang dalam 25 hingga 30 minit.

7. Akhir sekali, cucuk dengan lidi. Jika tak melekat, tandanya kuih sudah pun masak. Siap untuk dinikmati!

cara buat sekaya telur

Cara buat Sekaya Telur cukup mudah dan bahan yang diperlukan juga tak berapa banyak. Setelah buat resipi ini, anda akan dapat hasil yang cukup rasa lemak dan manisnya.

Sekaya Telur merupakan antara kuih klasik yang mudah dibuat di rumah. Senang cerita, orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi dengan resipi ini.

Kuih Sekaya Telur sangat sedap dimakan sejuk-sejuk, jadi kami cadangkan anda simpan dalam peti ais selama beberapa jam terlebih dahulu sebelum menikmatinya.

Selamat mencuba!

Sumber: Syafiqa Aleeya

Baca juga: Kuih Sekaya Telur Berongga, Rasa Lemak Manis Gula Melaka Yang Cukup Padu!

The post Cara Buat Sekaya Telur Klasik Yang Mudah, Setiap Gigitan Terasa Nikmatnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!