Resipi Pengat Bebola Durian, Rasa Lemak Manis Sampai Licin Semangkuk

Imej
https://ift.tt/qpc9osv Musim durian memang saat paling dinantikan oleh penggemarnya. Selain dimakan begitu saja, isi durian boleh dijadikan pelbagai pencuci mulut seperti Pengat Bebola Durian . Pengat Bebola Durian merupakan gabungan doh bebola pulut berinti isi durian yang direbus dan dihidang bersama kuah santan manis beraroma pandan. Resipi Pengat Bebola Durian yang dikongsikan oleh Azlida Harun di Facebook ini bukan saja sedap, malah cukup mudah disediakan di rumah. Jom kita cuba! Baca juga: 10 Jenis Durian Di Malaysia Yang Popular, No. 5 Tu Ramai Yang Suka! RESIPI PENGAT BEBOLA DURIAN Bahan untuk bebola durian: Isi durian Tepung pulut Bahan untuk kuah pengat: Santan pekat Gula melaka Secubit garam Daun pandan Cara-cara membuat bebola durian: 1. Ambil isi durian yang telah dibuang bijinya, kemudian lenyekkan menggunakan sudu atau tangan bersih. 2. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam isi durian yang telah dilenyek. Gaulkan sampai jadi doh yang...

Udang Kam Heong Versi Pedas Manja, Wanginya Sampai Jiran Pun Boleh Bau

https://ift.tt/0yCqe5p

udang kam heong

Jika anda tercari-cari menu udang yang lain daripada biasa, apa kata cuba Udang Kam Heong? Resipi ini cukup terkenal di restoran makanan laut dan masakan Cina Malaysia.

Gabungan aroma daun kari, serbuk kari dan sos-sos istimewa menjadikan hidangan ini wangi semerbak, pedas manis dan sangat sesuai dimakan panas-panas dengan nasi putih.

Dalam video oleh a pinch of salt by sara di YouTube, resipi Udang Kam Heong ini ditunjukkan dengan cara mudah diikuti dan hasilnya sangat menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Bersihkan Udang Supaya Kekal Segar & Tak Lembik, Bau Hanyir Pun Terus Hilang!

RESIPI UDANG KAM HEONG

udang kam heong

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Gaul udang dengan serbuk kunyit, serbuk lada putih, lada hitam, garam dan 1 sudu besar tepung jagung, kemudian perap lebih kurang 15 hingga 20 minit.

2. Sementara itu, cuci dan rendam 2 sudu besar udang kering, tumbuk sedikit dan ketepikan.

3. Campurkan 1½ sudu besar serbuk kari, 2 sudu besar sos tiram, 2 sudu besar sos kicap manis dan 1 sudu besar kicap pekat.

4. Masukkan air rendaman udang kering tadi, gaul sebati dan ketepikan.

5. Masukkan minyak ke dalam kuali dan goreng udang sampai 80% masak, angkat dan toskan.

6. Gunakan sedikit minyak goreng udang tadi dan tumis udang kering sampai wangi.

7. Masukkan 5 ulas bawang putih yang sudah dicincang dan goreng sampai keemasan.

8. Masukkan 10 bawang merah kecil yang sudah dihiris dan tumis sampai naik bau.

9. Masukkan 8 hingga 10 cili padi merah dan tumis lagi.

10. Masukkan 1 tangkai daun kari dan tuang campuran sos perasa dan 1 sudu besar gula, kemudian masukkan udang goreng tadi.

11. Akhir sekali, masukkan garam dan gaul sebati. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: a pinch of salt by sara

Baca juga: Udang Goreng Berempah Sweet Sour, Aroma Wangi Sampai Tekak Pun Tergoda

The post Udang Kam Heong Versi Pedas Manja, Wanginya Sampai Jiran Pun Boleh Bau appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan