Udang Kam Heong Versi Pedas Manja, Wanginya Sampai Jiran Pun Boleh Bau
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Jika anda tercari-cari menu udang yang lain daripada biasa, apa kata cuba Udang Kam Heong? Resipi ini cukup terkenal di restoran makanan laut dan masakan Cina Malaysia.
Gabungan aroma daun kari, serbuk kari dan sos-sos istimewa menjadikan hidangan ini wangi semerbak, pedas manis dan sangat sesuai dimakan panas-panas dengan nasi putih.
Dalam video oleh a pinch of salt by sara di YouTube, resipi Udang Kam Heong ini ditunjukkan dengan cara mudah diikuti dan hasilnya sangat menyelerakan. Jom kita cuba!
Baca juga: Cara Bersihkan Udang Supaya Kekal Segar & Tak Lembik, Bau Hanyir Pun Terus Hilang!
RESIPI UDANG KAM HEONG
Bahan-bahan:
- Udang segar
- Udang kering
- Bawang putih
- Bawang besar
- Cili padi
- Daun kari
- Serbuk kari
- Sos tiram
- Kicap manis
- Gula dan garam
Cara-cara memasak:
1. Gaul udang dengan serbuk kunyit, serbuk lada putih, lada hitam, garam dan 1 sudu besar tepung jagung, kemudian perap lebih kurang 15 hingga 20 minit.
2. Sementara itu, cuci dan rendam 2 sudu besar udang kering, tumbuk sedikit dan ketepikan.
3. Campurkan 1½ sudu besar serbuk kari, 2 sudu besar sos tiram, 2 sudu besar sos kicap manis dan 1 sudu besar kicap pekat.
4. Masukkan air rendaman udang kering tadi, gaul sebati dan ketepikan.
5. Masukkan minyak ke dalam kuali dan goreng udang sampai 80% masak, angkat dan toskan.
6. Gunakan sedikit minyak goreng udang tadi dan tumis udang kering sampai wangi.
7. Masukkan 5 ulas bawang putih yang sudah dicincang dan goreng sampai keemasan.
8. Masukkan 10 bawang merah kecil yang sudah dihiris dan tumis sampai naik bau.
9. Masukkan 8 hingga 10 cili padi merah dan tumis lagi.
10. Masukkan 1 tangkai daun kari dan tuang campuran sos perasa dan 1 sudu besar gula, kemudian masukkan udang goreng tadi.
11. Akhir sekali, masukkan garam dan gaul sebati. Siap untuk dihidang!
Selamat mencuba!
Sumber: a pinch of salt by sara
Baca juga: Udang Goreng Berempah Sweet Sour, Aroma Wangi Sampai Tekak Pun Tergoda
The post Udang Kam Heong Versi Pedas Manja, Wanginya Sampai Jiran Pun Boleh Bau appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan