Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Masak Sardin Belado, Resipi Mudah Petik Jari Dah Siap!

https://ift.tt/oPaWCf6

cara buat sardin

Bosan asyik makan sambal sardin saja? Jom cuba cara buat sardin masak berlado ini pula. Dijamin dapat membuka selera dan buat sesiapa saja makan bertambah-tambah.

Resipi ini cukup simple tapi sedap dia memang tak boleh bawa bincang! Gabungan rasa pedas, manis dan masin memang sempurna.

Ada satu lauk ini pun sudah cukup sedap untuk dimakan dengan nasi putih. Tak perlu lauk lain dah. Jom cuba!

Baca juga: Ibu Ini Kongsi Resipi Sambal Sardin Cili Api, Anak Menambah Sampai 4 Kali!

CARA BUAT SARDIN MASAK BERLADA

cara buat sardin

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara memasak:

  1. Goreng kentang sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan seketika.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cabai siam, cabai vietnam, cabai masak dan belacan.
  3. Selepas itu, tumis bahan tumbuk sampai pecah minyak.
  4. Jika sudah pecah minyak, letak garam, gula dan air asam jawa. Biarkan pecah minyak sekali lagi.
  5. Bila sudah pecah minyak, masukkan kentang yang sudah digoreng tadi beserta sardin dan bawang holland.
  6. Kacau sebati dan biarkan seketika sebelum diangkat.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

Kredit resipi dan gambar: NorFazila Zainurin

Baca juga: Cara Buat Roti Sardin Kantin Sekolah, Tak Serap Minyak dan Rangup!

The post Cara Masak Sardin Belado, Resipi Mudah Petik Jari Dah Siap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!