Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Peniaga Air Balang Kongsi Cara Guna Ais Di Bazar, Orang Pun Tertarik Nak Beli!

https://ift.tt/tp1S7kT

peniaga air balang

Apabila tibanya bulan Ramadan, kita dapat lihat betapa ramainya peniaga air balang di bazar Ramadan. Sebelum mula berniaga air balang, anda perlu tahu cara guna ais yang betul.

Nak tarik orang ramai untuk datang membeli bukanlah sekadar dengan memanggilnya, tapi peniaga air balang kena pastikan airnya sedap walaupun aisnya mula mencair.

Menurut Zamzariena Mat Isa, tips ini dikongsikan oleh kenalannya di Facebook yang merupakan seorang peniaga air balang. Jom kita tengok tipsnya!

Baca juga: Cara Buat Acuan Tepung Pelita Tanpa Lidi Dan Stapler, Lebih Selamat Makan!

TIPS PENGGUNAAN AIS UNTUK PENIAGA AIR BALANG

peniaga air balang

Kredit Gambar: Facebook Nur Amalina

1. Kenali jenis ais yang nak digunakan.

  • Kiub
  • Ais baby
  • Ais hancur
  • Blok

2. Kena tahu penggunaan ais yang sesuai mengikut jenis air.

Ais blok sesesuai digunakan untuk perniagaan air soya. Peniaga air soya biasanya tak gunakan ais baby atau kiub di dalam balangnya dan mereka akan letak berasingan. Mereka meletakkan ais block ini pun sekadar syarat untuk menyejukkan air soya yang ada di dalam balang.

Ais hancur pula biasanya digunakan oleh mereka yang berniaga ice blended seperti air mangga atau dragon fruit. Jika anda perasan, mereka yang berniaga air yang berasaskan big cup juga menggunakan ais hancur.

3. Gunakan jenis ais yang betul mengikut keadaan trafik.

  • Pelanggan terlalu ramai

Jika pelanggan terlalu ramai, peniaga air akan menggunakan baby ice kerana lebih untung. Apabila ais padat di dalam cawan, penggunaan air di dalam cawan akan menjadi minimun.

  • Pelanggan sendu atau tak berapa ramai

Berbeza pula jika pelanggan tak terlalu ramai, peniaga air akan menggunakan ais kiub kerana saiznya yang besar. Apabila besar, ia akan jadi lambat cair.

Jadi, ia sangat sesuai buat peniaga air yang berniaga di kawasan tak ramai orang. Bukan setakat ais lambat cair, malah kualiti air masih terjaga dari segi tekstur rasanya serta warnanya.

peniaga air balang

Kredit Gambar: Facebook Nurul Amira

Tips penggunaan ais ini sangat berguna untuk diamalkan oleh peniaga air balang sewaktu berniaga, terutama di bazar Ramadan. Nak mula berniaga air balang, boleh guna tips ini.

Semoga bermanfaat!

Kredit gambar muka depan: Facebook Mas Hidayu, Facebook Nuramalina Tiga

Sumber: Zamzariena Mat Isa

Baca juga: Sukatan Gula Yang Betul Untuk Air Jamuan, Manis Cukup Rasa Bila Diminum!

The post Peniaga Air Balang Kongsi Cara Guna Ais Di Bazar, Orang Pun Tertarik Nak Beli! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan