Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Udang Goreng Kering Style Kantonis, Resipi Autentik Versi Halal

https://ift.tt/px54Vz6

udang goreng kering style kantonis

Cantonese Dry Fried Prawns atau Udang Goreng Kering style Kantonis ini ialah hidangan yang berasal dari gaya masakan di wilayah Guangdong, China.

Lauk ini terkenal kerana udang yang digoreng hingga kering dengan lapisan tepung yang rangup dan bahan-bahan kering yang sedap dan lazat.

Baca juga: Udang Goreng Minyak Sapi Bersama Kacang Gajus, 15 Minit Siap Masak!

Udang goreng kering ala Kantonis boleh dinikmati sebagai snek atau hidangan utama. Biasanya dihidangkan di atas pinggan dengan rempah kering yang melekat pada udang.

Setiap tukang masak mungkin mempunyai variasi mereka sendiri tentang cara menghidangkan hidangan ini, tetapi prinsip asasnya ialah menggoreng udang sehingga kering dan menambah sentuhan rempah kering yang kaya.

Ikuti resipi autentik penuh versi halal yang dikongsikan oleh Fatin Damia ini. 


RESIPI UDANG GORENG KERING STYLE KANTONIS

Resepi asal masakan original Cantonese Dry Fried Prawns ni kebanyakannya menggunakan Rice Wine ataupun Dry Sherry. Tapi Kakak tak letak ye.

Rasanya tetap sedap juga. Tak payah pergi dah ke Restoran Chinese Muslim kalau nak makan. Kita masak sendiri saja di rumah. Jika kawan kawan nak cuba buat, ini resepinya yang boleh dicuba.

udang goreng kering style kantonis

Bahan-bahan: 

  • 20 – 25 ekor udang sederhana besar
  • 1 sudu besar bawang putih (cincang halus)
  • 1/2 sudu besar halia muda (cincang halus)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • Garam secukup rasa

Cara-cara penyediaan:

1. Grill dahulu dahulu udang sebentar dengan sedikit minyak dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia.

3. Masukkan sos tiram diikuti minyak bijan.

4. Kemudian masukkan udang, gaulkan dan biarkan tumisan sebati dengan udang

5. Perasakan dengan garam dan gula, sos tiram dah masin jadi garam sedikit sahaja.

6. Sajian siap dihidang.

udang goreng kering style kantonis


Selamat mencuba resipi autentik cara Cantonese ini.

Sumber: Fatin Damia

Baca juga: Udang Masak Diraja, Penuh Rasa Dan Lemak Lemak Manis, Sedap Sangat!

The post Udang Goreng Kering Style Kantonis, Resipi Autentik Versi Halal appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!