Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Mee Goreng Basah Guna Numee, Tak Cepat Kembang Dan Senang Putus

https://ift.tt/XO3REMs

resipi mee goreng basah

Resipi Mee Goreng Basah merupakan hidangan mee goreng popular dan sering menjadi pilihan mak-mak untuk memasaknya di rumah.

Ia sering disajikan panas-panas dengan taburan bawang merah goreng, telur mata kerbau serta hirisan tomato.

Baca juga: Cara Buat Pes Mee Goreng Ala Emak-Emak, Tinggal Tumis Saja

Makan panas-panas, tambah lagi jeruk cili dan sedikit perahan limau nipis, memang bertambah dibuatnya. Dulu-dulu kalau beli mee goreng macam ini, selaluya ia akan dilapik dengan plastik dan dibungkus dalam surat khabar.

Mari ikuti resipi dari perkongsian Noor Hafiza Mohamad ini. 


RESIPI MEE GORENG BASAH GUNA NUMEE

resipi mee goreng basah

Bahan-bahan:

resipi mee goreng basah

Cara-cara memasak: 

1. Goreng udang separa masak dan angkat (supaya udang tak hancur dan terlebih masak dalam kuah

2. Tumis 2 sudu ibu sambal (cili kering, bawang merah, bawang putih).

3. Masukkan air 600 ml.

4. Masukkan ke semua bahan-bahan sos.

5. Bila dah menggelegak, masukkan sayur-sayuran.

6. Masukkan mee (Numee tak perlu dicuci, ditulis pada paket). Saya celur sekejap dalam air panas, untuk elakkan mee patah bila digaul nanti. Mee keras bila keluarkan dari peti sejuk.

7. Pecahkan sebiji telur dan biarkan jadi scramble (nak pekatkan kuah).

8. Masukkan udang yang digoreng tadi, tutup api dan sedia dihidang. Nak makan nanti tabur daun sup, bawang goreng, perah limau dan makan bersama timun.

Nota Tambahan: Hanya guna kicap pekat dan kicap mee untuk menyedapkan lagi mee goreng basah.


Selamat mencuba.

Resipi: Noor Hafiza Mohamad

Baca juga: Cara Buat Mee Kari Padu, Bertambah Kuah Dibuatnya, Sedap Sangat!

The post Resipi Mee Goreng Basah Guna Numee, Tak Cepat Kembang Dan Senang Putus appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!