Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Rahsia Simpan Santan Segar Kekal Elok Berbulan-Bulan, Rupanya Kena Guna Teknik Ini

Cara simpan santan amat penting untuk memastikan agar kekal elok dan tidak basi. Menerusi perkongsian Nur Aida Md Zainuddin di laman Facebooknya, dia lebih memilih untuk menyimpan santan segar yang dibalut menggunakan surat khabar.

Jelasnya, santan tersebut akan kekal cair walaupun diletakkan di bahagian freezer. Lebih mudah dan cepat kalau nak guna. Betul tak?

Baca juga: Cara Betul Simpan Kuetiau & Mi Kuning Dalam Peti Ais, Boleh Tahan Berminggu-Minggu

TIPS SIMPAN SANTAN SEGAR TAHAN BERBULAN

santan segar

Ramai ada masalah bila nak guna santan, kita beli awal-awal buat stok dalam peti lepas dan keras. Kena cairkan dulu sebelum masak tapi lama pula tunggu.

Ada cara mudah nak simpan santan agar kekal cair dan tak beku walaupun letak di bahagian freezer. Jom cuba.

Cara-caranya adalah:

1. Basahkan surat khabar. Balut santan dengan menggunakan kertas surat khabar basah beberapa lapisan. Lagi banyak lagi bagus.

2. Kemudian simpan di dalam peti ais macam biasa. Saya simpan dalam deep freezer.

3. Bila nak guna nanti buka balutan surat khabar tu akan perasan yang mengeras cuma kertas surat khabar. Santan masih lagi cair dan tak keras.

4.  Boleh gunakan santan terus untuk memasak.

Lebih menarik lagi, cara ini boleh membuatkan santan tahan berbulan-bulan. Tak payah susah-susah beli dah.

Selamat mencuba!

Baca juga: Tips Goreng Ikan Cencaru Sumbat Isi Tak Keluar & Sambal Tak Hangus, Elok Kejadiaanya!

Sumber: Facebook Nur Aida Md Zainuddin

The post Rahsia Simpan Santan Segar Kekal Elok Berbulan-Bulan, Rupanya Kena Guna Teknik Ini first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!