Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya

https://ift.tt/52IlQTo

air asam daging

Siapa yang tak suka dengan resipi ringkas dan cepat siap? Boleh dikatakan, semua orang sukakannya. Lebih-lebih lagi jika dapat buat Air Asam Daging, serius sedap tak terkata.

Air Asam Daging adalah gabungan dua bahan dalam satu hidangan. Tak perlu buat lauk lain, makan hidangan lazat ini dengan nasi saja pun sudah cukup.

Anda boleh jumpa kedai yang jual nasi daging bersama air asam di negeri bahagian utara Semenanjung Malaysia. Namun, sukar untuk menjumpai lauk seperti ini terjual di luar.

Jika teringin tahu betapa sedapnya hidangan lauk ini, anda boleh buat sendiri dengan menggunakan bahan-bahan ringkas yang ada di rumah.

Cara membuatnya juga cukup mudah tanpa jalan kerja yang banyak. Anda hanya perlu merebus daging, kemudian hiris bahan-bahan lain dan campurkan saja.

Kami terjumpa perkongsian video di TikTok oleh nikkelatereact tentang resipi hidangan ini. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur

RESIPI AIR ASAM DAGING

air asam daging

Bahan-bahan:

  • Daging
  • Lada merah
  • Bawang holland
  • Tomato
  • Limau kasturi atau limau nipis
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Gula

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, hiris daging secara nipis, kemudian basuh dan rebuskannya.

2. Selepas itu, hiris lada merah, kemudian potong dadu bawang holland dan tomato.

3. Seterusnya, potong limau kasturi atau limau nipis kepada dua.

4. Masukkan air rebusan daging, lada merah, bawang holland dan tomato yang telah dihiris tadi ke dalam mangkuk.

5. Kemudian, masukkan air asam jawa dan perah limau kasturi.

6. Masukkan daging rebus dan gaulkan.

air asam daging

7. Akhir sekali, perasakan dengan sedikit garam dan gula. Siap untuk dihidang!

Sementara nak tunggu gaji masuk, bolehlah buat resipi Air Asam Daging yang mudah ini terlebih dahulu. Orang kata, hidangan seperti ini boleh jimat duit poket tau.

Selamat mencuba!

Sumber: nikkelatereact

Baca juga: Daging Dendeng Balado Cili Hijau, Makan Dengan Nasi Panas Memang Layan!

The post Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!