Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resepi biskut daisy strawberry yang memikat selera

 





Bahan-bahan:

A. Bahan Utama

  • 250g mentega
  • 100g gula aising
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300g tepung gandum
  • 100g tepung jagung
  • 50g tepung kastard
  • Sedikit pewarna merah jambu

B. Hiasan

  • Jem strawberi secukupnya

Cara-cara:

  1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati dan gebu.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila, kemudian pukul lagi hingga rata.
  3. Ayak tepung gandum, tepung jagung, dan tepung kastard, kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul hingga menjadi doh lembut.
  4. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Warnakan satu bahagian dengan pewarna merah jambu.
  5. Masukkan doh ke dalam acuan biskut berbentuk bunga daisy. Tekan di atas loyang yang sudah dialas dengan kertas pembakar.
  6. Letakkan jem strawberi di tengah biskut sebagai hiasan.
  7. Bakar pada suhu 160°C selama 15–20 minit atau hingga biskut masak dan keperangan.
  8. Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam balang kedap udara.

Tips:

  • Gunakan jem strawberi berkualiti untuk rasa yang lebih sedap.
  • Jangan overbake supaya biskut kekal rangup tetapi lembut di dalam.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!