Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Asyik Guna Ikan Bosan Juga, Jom Kita Cuba Masak Ayam Kengsom Pula

https://ift.tt/mXDn6E5

kengsom ayam

Pasti ramai dah biasa masak ikan masak kengsom kan? Kali ini apa kata jom kita cuba masak ayam kengsom pula.

Lauk ini merupakan hidangan yang berasal dari Thailand. Rasanya yang cukup dengan rasa masam, manis dan pedas pastinya membuka selera kita

Beberapa bahan wajib yang perlu digunakan untuk memasak kengsom ayam adalah nenas, kangkung dan perahan limau. Bahan ini bertujuan untuk mewujudkan rasa masam pada hidangan.

Jika ada yang ingin mencubanya, mari ikuti resipi lengkap perkongsian oleh Puan Wan Norhidayah Wan Yussof di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Cara Mudah Buat Ikan Kengsom Masakan Thai, Sedap Menjilat Jari!

RESIPI KENGSOM AYAM YANG MASAM, MANIS, PEDAS

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam
  • 1/2 biji nenas
  • Kangkung
  • 2 batang serai – ketuk
  • 1 biji limau nipis
  • Garam
  • Gula

Bahan kisar:

  • 2 tangkai cili merah
  • 8 tangkai cili padi
  • 1 biji bawang besar – sederhana besar
  • 6 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • 1 inci kunyit hidup

Cara-cara:

1. Blender semua bahan kisar. Kemudian tuangkan ke dalam periuk bersama dengan air secukupnya. Masak hingga mendidih.

2. Kemudian, masukkan nenas dan serai. Masak lagi sehingga mendidih seketika sebelum dimasukkan ayam.

3. Bila dah mendidih, baru masukkan ayam dan biar sehingga masak. Setelah ayam masak, masukkan pula garam dan gula secukup rasa.

4. Tutup api dan masukkan kangkung. Kangkung dimasukkan selepas tutup api kerana mahu mengekalkan teksturnya yang rangup.

5. Seterusnya, masukkan perahan jus limau. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan. 

Nota: Masakan Thailand mesti ada rasa masam, manis dan pedas.

kengsom ayam

Kredit resipi dan gambar: Wan Norhidayah Wan Yussof

Baca juga: Resipi Asam Pedas Ayam Yang Lazat, Kuah Kena Pekat Macam Ni Baru Sedap!

The post Asyik Guna Ikan Bosan Juga, Jom Kita Cuba Masak Ayam Kengsom Pula appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!