Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main!

https://ift.tt/1wgLZYe

apam nasi sukatan cawan

Jika anda mempunyai banyak masa lapang di rumah, boleh hilangkan bosan dengan belajar buat Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop ini.

Orang dulu-dulu sering berjimat dalam menggunakan segala bahan yang ada di rumah, sampaikan lebihan nasi sejuk pun mereka gunakan untuk buat Apam Nasi yang sedap.

Apam Nasi adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung beras. Bagi menambahkan lebih aroma, ada yang gunakan santan dan rempah ratus seperti daun pandan ketika membuatnya.

Kami tertarik untuk kongsikan resipi Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop oleh Aishah Ismail di Facebook ini. Bukan setakat cantik, malah gebunya tak masuk akal. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Susu Pandan Dengan 3 Langkah, Hasil Gebu Montok Macam Kek!

RESIPI APAM NASI SUKATAN CAWAN ALA PADDLE POP

apam nasi sukatan cawan

Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1½ cawan gula
  • 2 cawan nasi sejuk
  • 2 cawan air
  • 1 paket mauripan

Cara-cara:

1. Mula-mula, satukan tepung gandum, tepung beras, mauripan, gula pasir dan nasi sejuk.

2. Selepas itu, blend semuanya dengan 2 cawan air, campurkan sekali kacau macam kita buat cekodok. Jika pekat, boleh tambah ½ cawan air lagi.

3. Seterusnya, bahagikan untuk letak pewarna dan perap lebih kurang 40 minit. Tuang ke dalam loyang (saya guna 9×9, oleskan minyak terlebih dahulu, tuang bancuhan berselang seli).

4. Akhir sekali, kukus selama 1 jam. Setelah sejuk, boleh dipotong. Siap untuk dinikmati!

apam nasi sukatan cawan

Apam Nasi sukatan cawan lebih mudah dibuat dan hasilnya terjamin menjadi. Lebih-lebih lagi, anda boleh buat dalam bentuk seperti paddle pop yang berwarna-warni.

Anda boleh tambahkan kelazatan Apam Nasi ini dengan memakannya bersama kelapa parut yang digaul garam dan dikukus sebentar supaya tahan  lebih lama.

Selain itu, anda juga boleh sediakan kopi atau teh O ketika menikmatinya ini bersama keluarga tersayang pada waktu sarapan atau minum petang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Aishah Ismail

Baca juga: Cara Buat Apam Nasi Secara Kukus, Hasil Lebih Cantik Dan Gebu

The post Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!