Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main!

https://ift.tt/1wgLZYe

apam nasi sukatan cawan

Jika anda mempunyai banyak masa lapang di rumah, boleh hilangkan bosan dengan belajar buat Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop ini.

Orang dulu-dulu sering berjimat dalam menggunakan segala bahan yang ada di rumah, sampaikan lebihan nasi sejuk pun mereka gunakan untuk buat Apam Nasi yang sedap.

Apam Nasi adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung beras. Bagi menambahkan lebih aroma, ada yang gunakan santan dan rempah ratus seperti daun pandan ketika membuatnya.

Kami tertarik untuk kongsikan resipi Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop oleh Aishah Ismail di Facebook ini. Bukan setakat cantik, malah gebunya tak masuk akal. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Susu Pandan Dengan 3 Langkah, Hasil Gebu Montok Macam Kek!

RESIPI APAM NASI SUKATAN CAWAN ALA PADDLE POP

apam nasi sukatan cawan

Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1½ cawan gula
  • 2 cawan nasi sejuk
  • 2 cawan air
  • 1 paket mauripan

Cara-cara:

1. Mula-mula, satukan tepung gandum, tepung beras, mauripan, gula pasir dan nasi sejuk.

2. Selepas itu, blend semuanya dengan 2 cawan air, campurkan sekali kacau macam kita buat cekodok. Jika pekat, boleh tambah ½ cawan air lagi.

3. Seterusnya, bahagikan untuk letak pewarna dan perap lebih kurang 40 minit. Tuang ke dalam loyang (saya guna 9×9, oleskan minyak terlebih dahulu, tuang bancuhan berselang seli).

4. Akhir sekali, kukus selama 1 jam. Setelah sejuk, boleh dipotong. Siap untuk dinikmati!

apam nasi sukatan cawan

Apam Nasi sukatan cawan lebih mudah dibuat dan hasilnya terjamin menjadi. Lebih-lebih lagi, anda boleh buat dalam bentuk seperti paddle pop yang berwarna-warni.

Anda boleh tambahkan kelazatan Apam Nasi ini dengan memakannya bersama kelapa parut yang digaul garam dan dikukus sebentar supaya tahan  lebih lama.

Selain itu, anda juga boleh sediakan kopi atau teh O ketika menikmatinya ini bersama keluarga tersayang pada waktu sarapan atau minum petang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Aishah Ismail

Baca juga: Cara Buat Apam Nasi Secara Kukus, Hasil Lebih Cantik Dan Gebu

The post Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!