Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main!

https://ift.tt/1wgLZYe

apam nasi sukatan cawan

Jika anda mempunyai banyak masa lapang di rumah, boleh hilangkan bosan dengan belajar buat Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop ini.

Orang dulu-dulu sering berjimat dalam menggunakan segala bahan yang ada di rumah, sampaikan lebihan nasi sejuk pun mereka gunakan untuk buat Apam Nasi yang sedap.

Apam Nasi adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung beras. Bagi menambahkan lebih aroma, ada yang gunakan santan dan rempah ratus seperti daun pandan ketika membuatnya.

Kami tertarik untuk kongsikan resipi Apam Nasi sukatan cawan ala paddle pop oleh Aishah Ismail di Facebook ini. Bukan setakat cantik, malah gebunya tak masuk akal. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Susu Pandan Dengan 3 Langkah, Hasil Gebu Montok Macam Kek!

RESIPI APAM NASI SUKATAN CAWAN ALA PADDLE POP

apam nasi sukatan cawan

Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1½ cawan gula
  • 2 cawan nasi sejuk
  • 2 cawan air
  • 1 paket mauripan

Cara-cara:

1. Mula-mula, satukan tepung gandum, tepung beras, mauripan, gula pasir dan nasi sejuk.

2. Selepas itu, blend semuanya dengan 2 cawan air, campurkan sekali kacau macam kita buat cekodok. Jika pekat, boleh tambah ½ cawan air lagi.

3. Seterusnya, bahagikan untuk letak pewarna dan perap lebih kurang 40 minit. Tuang ke dalam loyang (saya guna 9×9, oleskan minyak terlebih dahulu, tuang bancuhan berselang seli).

4. Akhir sekali, kukus selama 1 jam. Setelah sejuk, boleh dipotong. Siap untuk dinikmati!

apam nasi sukatan cawan

Apam Nasi sukatan cawan lebih mudah dibuat dan hasilnya terjamin menjadi. Lebih-lebih lagi, anda boleh buat dalam bentuk seperti paddle pop yang berwarna-warni.

Anda boleh tambahkan kelazatan Apam Nasi ini dengan memakannya bersama kelapa parut yang digaul garam dan dikukus sebentar supaya tahan  lebih lama.

Selain itu, anda juga boleh sediakan kopi atau teh O ketika menikmatinya ini bersama keluarga tersayang pada waktu sarapan atau minum petang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Aishah Ismail

Baca juga: Cara Buat Apam Nasi Secara Kukus, Hasil Lebih Cantik Dan Gebu

The post Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan