Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Nasi Goreng Pattaya Ala Thai, Ini Tip Senang Bungkus Telur

https://ift.tt/cAE5dzu

nasi goreng pattaya

Nasi goreng pattaya merupakan masakan yang berasal dari negara Thailand dan sangat terkenal di Malaysia. Setiap kali pergi ke restoran Thailand, pasti akan memesan menu ini.

Hidangan ini berasaskan nasi goreng yang dibungkus dalam lapisan nipis telur dadar dan dilipat berbentuk empat segi. Selalunya dihidang bersama timun dan tomato. 

Jika dah selalu makan di kedai, kali ini apa kata kita cuba buat sendiri di rumah untuk dihidangkan kepada ahli keluarga. Lihat saja resipi penuh perkongsian oleh Kak Yong di bawah.

Baca juga: Cara Masak Nasi Goreng Legend Ala Tahun 70an, Ringkas Tapi Sangat Lazat!

Tip dan teknik buat salutan pattaya yang kemas:

1. Boleh masak nasi goreng mengikut cita rasa sendiri. Ini nasi goreng kicap campur cendawan dan hirisan isi ayam.

2. Dua biji telur gred A, untuk 1 hidangan. Pukul macam buat telur dadar. Tidak perlu campur apa kerana nasi goreng sudah mewah perisa.

3. Guna kuali jenis telinga a.k.a kuali legendGuna frying pan tidak akan menjadi.

4. Letak minyak pada keliling kuali dan hidupkan api kecil. Pastikan minyak sedikit sahaja, jika terlalu banyak susah untuk melebar.

5. Jika permukaan kuali sudah agak rata dengan minyak, senduk keluar baki minyak tadi.

6. Curahkan adunan telur dadar. Lengser sekeliling kuali, lagi lebar lagi bagus. Lebih senang untuk membungkus nasi.

nasi goreng pattaya

7. Kena cepat, angkat kuali pakai pelapik sebab panas.

8. Bila dah agak masak, letak nasi goreng yang dimasukkan ke dalam mangkuk comel.

9. Kuak tepi telur secara perlahan-lahan. Hujung sudip isi minyak, untuk mudahkan tanggal telur dari kuali tanpa pecah. Lipat sekeliling menjadi segi empat.

10. Cara angkat, guna pinggan plastik dan terlangkupkan ke atas bungkusan nasi tadi. Kemudian, baru terbalikkan kuali.

11. Nasi goreng pattaya sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

nasi goreng pattaya

Kredit resipi dan gambar: Kak Yong

Baca juga: Tip Masak Nasi Goreng Dalam Kuantiti Banyak Agar Lambat Basi

The post Resipi Nasi Goreng Pattaya Ala Thai, Ini Tip Senang Bungkus Telur appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!