Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Roti Celup Telur Sardin, Anak-Anak Cakap Sedap Tak Tipu!

https://ift.tt/xoYnB5f

roti celup telur​

Roti celup telur​ sardin ini pasti digemari oleh anak-anak. Ibu-ibu boleh membuatnya sebagai sarapan atau bekal untuk mereka sebelum ke sekolah.

Jika tidak suka berminyak, anda boleh mengurangkan minyak atau tidak menggunakan minyak langsung semasa proses memasak.

Resipi ini cukup mudah dan ringkas kerana hanya menggunakan bahan asas yang sedia ada di rumah. Tak perlu susah-susah keluar membeli.

Bagi sesiapa yang ingin mencuba roti celup telur sardin ini, boleh lihat resipi penuh yang dikongsikan oleh Puan Rosni Badrum Deqnie Badrum di bawah.

Baca juga: Resipi Roti Goreng Budak Sekolah, Rangup Dan Tak Serap Minyak!

RESEPI ROTI CELUP TELUR​ SARDIN

Bahan-bahannya

  • Roti putih keping panjang 1 ½ buku
  • Sardin dalam tin besar 1 tin, lenyek halus bersama kuah
  • Telur ayam 5-6 biji
  • Bawang merah 5 ulas, cincang
  • Bawang putih 1 ulas, cincang
  • Cili padi (pilihan) 6-7 biji, cincang
  • Cabai besar 3 biji, cincang
  • Daun sup sebatang kecil, cincang
  • Garam secukup rasa
  • Limau nipis perah sedikit

Cara Penyediaan

  1. Campurkan semua bahan di atas.
  2. Celupkan roti yang telah dibelah dua ke dalam campuran tersebut.
  3. Panaskan sedikit minyak dan goreng roti sehingga keemasan.
    roti celup telur​
  4. Siap untuk dimakan!

Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Rosni Badrum Deqnie Badrum

Baca juga: Roti Tak Habis Jangan Buang, Boleh Buat Roti Kering Bergula Yang Rangup!

The post Resipi Roti Celup Telur Sardin, Anak-Anak Cakap Sedap Tak Tipu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!