Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Puding Awan Yang Lembut, Cair Di Mulut & Menyegarkan!

https://ift.tt/Mr18NCw

cara buat agar agar

Tak sangka cara buat agar-agar awan ini cukup mudah. Gabungan agar-agar santan berwarna putih dan agar-agar bunga telang berwarna biru mencipta ilusi seolah-olah awan sedang terapung di atas langit.

Kombinasi unik ini menghasilkan hidangan pencuci mulut yang bukan sahaja sedap, tetapi juga cantik dipandang.

Bahagian santan atau ‘awan’ mempunyai tekstur yang lembut dan berkrim, sementara jelly bunga telang mempunyai rasa segar dan sedikit manis.

Resipi ini mudah diikuti dan memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati. Ia sesuai untuk dihidangkan pada majlis istimewa atau sebagai pencuci mulut harian.

Dengan langkah-langkah di bawah, anda boleh menyediakan hidangan ini dengan mudah di rumah. Jangan lupa cuba!

Baca juga: Resipi Puding Jagung Tanpa Tepung Kastard, Lembut Bergedik & Tak Muak

CARA BUAT AGAR AGAR AWAN

cara buat agar agar

Bahan-bahan bahagian santan (awan):

  • 200 ml santan
  • 1 cawan air (250 ml)
  • 1 cawan air kelapa
  • Sedikit garam
  • 5 gram serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula (100g)

Bahan-bahan bahagian jelly bunga telan:

  • 10 kuntum bunga telang (dibasuh)
  • 1 cawan air panas
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan gula (100g)
  • 10g serbuk agar-agar

Cara-cara bahagian awan (santan):

  1. Sebatikan semua bahan hingga mendidih.
  2. Matikan api dan tuang ke dalam acuan berbentuk awan.
  3. Sejukkan selama 30 minit di dalam peti sejuk.

Cara-cara bahagian jelly bunga telang:

  1. Sebatikan semua bahan dan kacau hingga mendidih.
  2. Tuang lapisan pertama dalam 2-3 senduk dan tunggu selama 1-2 minit sebelum meletakkan beberapa ketul awan.
  3. Biarkan di luar.
  4. Masukkan bunga telang ke dalam 1 cawan air panas, kemudian tutup mangkuk dan biarkan selama 1 jam untuk mendapatkan air bunga telang (buat langkah ini sebelum membuat bahagian jelly).
  5. Masukkan air bunga telang ke dalam lebihan adunan jelly.
  6. Tuang beberapa senduk adunan dan letakkan beberapa ketul awan. Biarkan ia mengeras pada suhu bilik dan ulang langkah yang sama hingga habis adunan.
  7. Sejukkan selama 2 jam dalam peti sejuk.

Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Muhammad Ali

Baca juga: Puding Karamel Pandan Yang Lembut & Wangi, Resipi Mudah Tanpa Guna Telur

The post Cara Buat Puding Awan Yang Lembut, Cair Di Mulut & Menyegarkan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!