Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kole Kacang Anti Gagal, Tak Reti Buat Pun Hasil Tetap Cantik Menjadi!

https://ift.tt/OBjSoiG

kole kacang

Ramai kata buat Kole Kacang sangat mencabar, tapi sebenarnya ada resipi yang sesuai untuk mereka yang kali pertama membuatnya tau.

Kole Kacang adalah antara kuih lama yang biasa dibuat oleh orang-orang yang duduk di kampung, tapi sampai sekarang masih ada yang membuatnya.

Buat anda yang tak pernah buat Kole Kacang sebelum ini, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Kak Sue SarangHae II di Facebook.

Baca juga: Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat

RESIPI KOLE KACANG

kole kacang

Bahan-bahan tahi minyak:

Bahan-bahan air gula:

  • 125gram gula merah
  • 37.5gram gula pasir
  • ½ sudu kecil garam
  • 500ml air panas

Bahan-bahan bahagian badan:

  • 125ml santan pekat
  • 100gram tepung kacang hijau

Cara-cara:

1. Mula-mula, buat tahi minyak dahulu. Masak santan pekat, garam dan minyak kelapa atas api dapur sehingga menjadi tahi minyaknya, kemudian ketepikan.

2. Kacau semua bahan air gula sehingga sebati dan hancur, kemudian tapiskan untuk mengelakkan benda asing berada dalam adunan kuih.

3. Kemudian, bancuh santan pekat dan tepung kacang hijau bersama air gula tadi sehingga sebati.

4. Masak atas api dapur yang sederhana dan pastikan adunan selalu dikacau sehingga jadi pekat dan berkilat.

5. Tambah 2 sudu besar minyak kelapa daripada proses buat tahi minyak tadi, kemudian alaskan loyang 6 inci dengan plastik dulu supaya mudah dibawa keluar nanti.

6. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan untuk dapat permukaan sekata.

7. Terus letak tahi minyak tadi, wajib letak masa panas-panas.

kole kacang

8. Sejukkan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam sebelum potong. Siap untuk dihidang!

Setelah siap buat Kole Kacang ini, anda akan terkejut dengan hasilnya yang cukup berbaloi dengan rasa berlemak manis.

Tahi minyak itu jika dibuat banyak pun tak mengapa kerana selain buat Kole Kacang, ia boleh digunakan untuk buat sambal juga.

Selamat mencuba!

Sumber: Kak Sue SarangHae II

Baca juga: Resepi Kuih Bingka Pandan Tanpa Pewarna, Rasa Pandan Terlebih Asli

The post Kole Kacang Anti Gagal, Tak Reti Buat Pun Hasil Tetap Cantik Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!