Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cara Cuci Telur Ikan Mayong Supaya Hilang Segala Bau Hanyir, Barulah Sedap Dimakan!

https://ift.tt/glxMNTr

telur ikan mayong

Hidangan telur ikan mayong merupakan salah satu masakan yang digemari ramai. Sayangnya, ia agak jarang dijual di kedai makan atau restoran.

Jika masak sendiri di rumah, telur ikan mayong ini akan berbau hanyir. Salah satu faktor mungkin kerana tidak dibersihkan dengan betul.

Jadi, apa tips untuk menghilangkan bau hanyir ikan ini? Mari ikuti perkongsian oleh Shai Anne Ahemed di bawah.

Baca juga: Cara Hilangkan Hanyir Ikan Patin, Kena Cari & Buang ‘Urat’ Ini Sebelum Dimasak

CARA CUCI TELUR IKAN MAYONG

Cara-caranya:

1. Basuh telur ikan dengan air asam jawa atau sedikit kapur. Rendam seketika untuk hilangkan bau hanyir telur ikan.

telur ikan mayong

2. Cuci bersih dan rebus telur ikan bersama asam keping menggunakan api sederhana.

3. Cuci sekali lagi dan toskan telur ikan tadi. Kemudian, boleh dimasukkan ke dalam masakan.

telur ikan mayong

RESEPI ASAM PEDAS

Bahan-bahan:

  • 4 ketul ikan mayong (susah dibasuh)
  • 1 sudu teh halba
  • Daun kesum
  • Bendi/terung
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Gula
  • Minyak

Bahan kisar:

  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar
  • 3 cm belacan
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu besar lada hitam

Cara memasak:

1. Pertama sekali panaskan minyak dan masukkan halba. Tumis sehingga kekuningan, kemudian terus masukkan bahan-bahan kisar yang sudah dikisar. Tumis sehingga bahan kisar garing dan masak.

2. Bila dah garing, masukkan gula (agak-agak jangan terlalu manis sangat). Masukkan juga daun kesum. Gaul rata.

3. Seterusnya, masukkan ikan dan kacau sedikit. Tuangkan juga air asam jawa, kuantiti mengikut rasa masam dan kepekatan kuah yang disukai.

4. Akhir sekali, masukkan bendi atau terung. Jangan lupa perasakan dengan garam.

5. Biarkan mendidih dan boleh tutup api. Selamat mencuba!

telur ikan mayong

Kredit resipi dan gambar: Shai Anne Ahemed

Baca juga: Hanya Guna Asam Keping, Elak Sotong Jadi Kecut & Hanyir Bila Dimasak

The post Cara Cuci Telur Ikan Mayong Supaya Hilang Segala Bau Hanyir, Barulah Sedap Dimakan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!