Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sambal Bilis Telur Rebus Goreng, Lauk Mudah Boleh Masak Hari-Hari

https://ift.tt/ADjgxFt

sambal telur

Resepi sambal telur rebus dengan ikan bilis ini adalah hidangan yang mudah dan cepat disediakan. Sesuai untuk makan tengah hari, atau makan malam, hidangan ini pasti memikat selera seisi keluarga.

Bukan itu saja, menu ini cukup sedap dimakan dengan nasi putih panas. Tak perlu lauk lain, ada satu lauk ini pun sudah membangkitkan selera. Jika ada yang terliur nak cuba, boleh lihat resipi penuh yang dikongsikan oleh Puan Aisha Shukor. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Resipi Telur Masak Bawang, Menu Jimat Tapi Sedap Bukan Main!

RESEPI SAMBAL TELUR REBUS IKAN BILIS

sambal telur

Bahan-bahan:

  • 3 biji telur rebus
  • Minyak masak
  • Garam halus (secukup rasa)
  • 100g ikan bilis
  • 5-6 biji cili kering
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Gula (secukup rasa)
  • 1 sudu besar sos cili

Cara memasak:

  1. Rebus telur hingga masak, kemudian kupas kulitnya.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tambah sedikit garam halus supaya telur tidak melekat.
  3. Goreng telur hingga garing di kedua-dua belah, kemudian angkat.
  4. Dalam minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing, kemudian angkat.
  5. Tumbuk cili kering, bawang merah, dan bawang putih hingga halus.
  6. Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing.
  7. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  8. Masukkan sos cili dan kacau hingga sebati. Tidak perlu tambah asam keping atau asam jawa.
  9. Setelah sambal garing, tutup api dan biarkan selama satu atau dua minit untuk menghilangkan wap panas.
  10. Masukkan telur dan ikan bilis ke dalam sambal, kemudian balik-balikkan sehingga semua bahan mesra.
  11. Siap untuk dihidangkan.
  12. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Aisha Shukor

Baca juga: Sambal Ikan Bilis Rangup Guna 3 Bahan, Sedap Sampai Sorok Tak Nak Kongsi!

The post Resipi Sambal Bilis Telur Rebus Goreng, Lauk Mudah Boleh Masak Hari-Hari appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!