Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Kalau Pesakit Asma, Gout & Anemia Nak Makan Daging, Kena Ikut Tips Ini

Daging merupakan sumber protein terbaik untuk tubuh badan. Walau bagaimanapun, untuk pesakit asma, gout dan anemia ada beberapa pantang larang dan cara masak daging dengan betul supaya tidak memudaratkan kesihatan.

Menurut Dr Suri Roowi, Untuk pesakit gout, daging seeloknya dipotong kecil atau dicincang, dibasuh, direbus dan dibuang airnya terlebih dahulu sebelum dimasak.

Baca juga: Doktor Kongsi 6 Cara Merawat Ulser Dengan Cepat & Berkesan Tanpa Guna Ubat Mulut

CARA MASAK DAGING DENGAN BETUL UNTUK 3 PENYAKIT INI

CARA MASAK DAGING

Ini kerana kandungan purine (penyebab gout) akan turun sebanyak 25%. Jangan masak daging terlalu lama kerana boleh menyebabkan penghasilan purine yang lebih banyak.

Pesakit gout juga perlu kurangkan memakan daging merah kerana daging mengandungi kandungan tinggi purine berbanding daging putih.

Semasa makan, kurangkan ambil kuah kerana bahan purine banyak di dalam kuah. Elakkan juga memakan hati ayam dan kurangkan penggunaan ikan bilis dalam masakan. Ini kerana kandungan purine dalam hati ayam dan ikan bilis adalah antara yang tertinggi.

Kajian mendapati minum air soya lebih rendah risiko gout, berbanding mereka yang kurang ambil soya. Amalkan makanan seperti peria, teh bunga krysanthemum, empulur nanas dan cekur.

CARA MASAK DAGING

Bagi pesakit anemia pula, daging merah terutama organ dalaman mengandungi tinggi zat besi dan bagus untuk dimakan. Memasak menggunakan minyak kelapa sawit merah lebih elok kerana kaya dengan beta-karoten dan bantu leraikan zat besi daripada diikat.

Untuk mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi, masak daging menggunakan minyak zaitun. Ini kerana telah dibuktikan dalam banyak kajian saintifik di seluruh dunia.

Ambil makanan tinggi serat seperti oat dan barli, minum jus oren, minum air halia atau bawang putih selepas memakan daging dan minum teh hijau kerana kaya bahan khasiat yang boleh turunkan kolesterol.

Bagi pesakit semput, kurangkan makan daging yang sudah diproses seperti burger, sosej dan lain-lain. Kajian ke atas 971 orang selama 7 tahun mendapati memakan daging yang sudah diproses berlebihan menyebabkan semput semakin teruk.

Baca juga: Hilangkan Bengkak Di Badan Dengan Mengamalkan Doa Ini, InsyaAllah Berkesan

Sumber: Facebook Dr Suri Roowi

The post Kalau Pesakit Asma, Gout & Anemia Nak Makan Daging, Kena Ikut Tips Ini first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!