Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Roti Canai Homemade, Tak Perlu Tebar Tapi Tetap Lembut & Garing!

https://ift.tt/SUw6d8C

resepi roti canai simple

Roti canai adalah hidangan kegemaran ramai, tapi ramai yang fikir ia susah dibuat. Dengan resepi roti canai simple ini, anda boleh buat roti canai di rumah tanpa perlu menebar! Hasilnya tetap lembut di dalam dan garing di luar.

Resipi ini mudah dan sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba. Dengan bahan-bahan ringkas dan langkah-langkah mudah, anda boleh menikmati roti canai homemade yang sedap. Jom cuba, pasti puas hati!

Baca juga: Resipi Roti Bakar Kaya Butter Ala Kopitiam, Hanya Guna 3 Bahan Tapi Rasa Mewah!

RESEPI ROTI CANAI SIMPLE

resepi roti canai simple

Bahan-bahan:

  • 4 cawan tepung gandum (sukat guna cawan yang biasa digunakan untuk mengukur air)
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 cawan air (gunakan air sejuk)
  • Butter dan minyak untuk melumur doh

Cara-cara:

  1. Masukkan 4 cawan tepung gandum ke dalam sebuah bekas besar.
  2. Tambahkan 1 1/2 sudu teh garam, 2 sudu besar susu pekat manis dan 2 sudu besar minyak masak. Gaul bahan-bahan ini tanpa menggunakan air terlebih dahulu.
  3. Setelah bahan-bahan sebati, tambahkan 1 cawan air sedikit demi sedikit. Simpan baki 1 cawan air di tepi untuk digunakan jika perlu. Pastikan air yang digunakan adalah air sejuk.
  4. Gaul bahan-bahan menggunakan tangan dan uli doh selama lebih kurang setengah jam. Jika rasa air secawan tadi tidak mencukupi, tambah sedikit air lagi sehingga doh tidak melekat pada tangan dan menjadi licin.
  5. Rehatkan doh selama 15 minit dengan menutupnya menggunakan kain bersih.
  6. Selepas 15 minit, uli doh sekali lagi selama 20 minit sehingga permukaan doh menjadi licin dan elastik.
  7. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, kemudian lumurkan setiap bahagian dengan butter dan minyak. Pastikan bekas doh dilumur sedikit dengan minyak.
  8. Tutup bekas dan biarkan doh berehat selama sekurang-kurangnya 6 jam. Jika boleh, biarkan selama 8 jam untuk hasil yang lebih baik.
  9. Setelah itu, ambil doh dan tebarkan. (Jika tak pandai sangat tebar roti canai, gunakan dulang seperti yang dilakukan oleh orang dahulu).

Sumber: Syalfarina Razali

Baca juga: Roti Tak Habis Jangan Buang, Boleh Buat Roti Kering Bergula Yang Rangup!

The post Cara Buat Roti Canai Homemade, Tak Perlu Tebar Tapi Tetap Lembut & Garing! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!