Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Laksa Kuah Lemak Putih Kelantan, Jom Cuba Masak Kalau ‘Mengidam’

https://ift.tt/XvTJmDk

laksa kuah putih

Laksa Kuah Putih tidak asing lagi dalam kalangan orang Kelantan. Tapi buat orang ‘luar’ Kelantan pasti ada yang tidak pernah merasainya.

Kuahnya yang berwarna putih dan pekat, malah terasa lemak ikannya akan memikat hati sesiapa saja!  Dimakan pula dengan ulaman dan sambal belacan.

Kalau ada yang teringin nak rasa, tak perlu pergi jauh ke Kelantan semata-mata untuk menikmatinya. Jom buat sendiri saja menerusi resipi hasil perkongsian daripada Roselinda Jd di bawah.

Baca juga: Rahsia Laksam Lembut Elok Bergulung, Kukus Guna Pinggan Plastik Je

RESIPI LAKSA KUAH PUTIH KELANTAN

laksa kuah putih

RESIPI KUAH PUTIH

Bahan-bahan:

  • 5 ekor ikan kembung
  • 2 asam keping
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 ketul kecil halia
  • ½ sudu makan lada hitam
  • 1 sudu teh garam
  • 1 ½ kotak santan
  • 2 cawan air

Cara-cara:

1. Rebus ikan, letakkan juga garam dan asam keping. Selepas siap rebus, asingkan isi dan tulang ikan kemudian kisar bersama 2 cawan air rebusan ikan tadi. Tapiskan dan simpan airnya. Kisar tulang ikan menggunakan air rebusan yang disimpan tadi.

2. Kisar bawang besar, halia, bawang putih dan lada hitam.

3. Dalam periuk, campurkan isi ikan, bahan kisar, santan, air, garam dan asam keping.

4. Masak dan sentiasa kacau sehingga mendidih perlahan dan kuah pekat.

5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

6. Dah siap laksa kuah lemak Kelantan. Sedia untuk dihidangkan bersama laksa yang sudah direbus, ulam-ulaman dan sambal belacan.

laksa kuah putih

Baca juga: Cara Lembutkan Laksa Dengan Cepat, Rebus 10 Minit Je Tak Perlu Lama

RESIPI SAMBAL BELACAN

Bahan-bahan:

  • 2 cili merah
  • 10 cili padi
  • ½ sudu teh garam
  • 1 sudu teh belacan
  • 1 limau nipis

Cara-cara:

1. Tumbuk semua bahan kecuali limau. Bila semua bahan dah lumat, perahkan limau.

Bahan-bahan ulam:

  • 1 ikat daun selom
  • 5 batang kacang panjang
  • 1 ikat daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 mangkuk taugeh

Hiris halus semua ulam.

Kredit resipi dan gambar: Roselinda Jd

Baca juga: Buat Sendiri Nyonya Curry Laksa Di Rumah, Tak Sedar Makan Tambah Berpinggan-Pinggan!

The post Resipi Laksa Kuah Lemak Putih Kelantan, Jom Cuba Masak Kalau ‘Mengidam’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!