Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Sup Tulang & Daging, Resipi Super Mudah & Sangat Sedap!

https://ift.tt/9obLDhk

resepi sup tulang

Hari Raya Haji bakal tiba tidak lama lagi. Setelah daging diagihkan, pastinya semua keluarga akan memasak pelbagai hidangan daging. Namun begitu, jika tiada idea nak masak apa, resepi sup tulang ini boleh dijadikan rujukan.

Mari kita lihat resipi penuh yang dikongsikan oleh seorang pengguna laman sosial Facebook bernama Aisyah Humaira di bawah. Menurutnya, resipi ini super mudah dan sangat lazat!

Baca juga: Resipi Daging Masam Manis, Ini Tips Daging Cepat Empuk

RESEPI SUP TULANG & DAGING

Bahan tumis:

  • 6 biji bawang merah dihiris (bawang kecil)
  • 3 ulas bawah putih dicincang halus
  • 5 keping hirisan halia

Bahan-bahan lain:

  • 1 kg setengah anggaran daging campur tulang dan dicuci bersih
  • 2 pek kecil rempah sup Adabi
  • Daun sup secukupnya
  • 1 batang saderi dihiris
  • 2 sudu perahan limau nipis
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • Garam
  • Gula
  • Ajinomoto
  • Secukup rasa

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang garing. Perlahankan api, masukkan 1 peket rempah sup kacau sebati dan terus masukkan air.

2. Masukkan daging dan tulang kacau sebati. Lebihkan air supaya lebih sedap sebab nanti akan kurang kerana tempoh daging untuk empuk/masak agak lama.

3. Masukkan garam, gula dan aji secukup rasa dan biarkan daging mereneh dengan api paling perlahan hingga daging lembut. Anggaran dalam 30-40 minit. Jika air kurang sila tambah lagi.

4. Daging dah masak boleh taburkan daun sup, sederi, hirisan tomato dan cili padi.

Kredit resipi dan gambar: Aisyah Humaira

Baca juga: Resipi Gulai Daging Buku Besar Ala Kenduri Kahwin, Sangat Nostalgia!

The post Cara Masak Sup Tulang & Daging, Resipi Super Mudah & Sangat Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!