Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi Kuih Getas Tanpa Banyak Bahan, Lembut Dan Lemak Manis!

https://ift.tt/CdQsOki

resepi kuih getas

Selepas makan hidangan utama sewaktu sarapan, kita pasti teringin makan sesuatu sebagai sampingan. Antara makanan yang paling ramai suka buat ialah resepi Kuih Getas.

Kuih Getas atau kuih getas-getas adalah sejenis kuih tradisi yang dikenali juga sebagai kuih Kemplang.

Biasanya ia dibuat dari tepung beras berbentuk sedikit bujur dan selepas diadun, ia digoreng sira dengan air gula.

Tak ramai yang tahu tentang Kuih Getas kerana ia juga tergolong sebagai kuih lama. Tapi jika anda lahir di kampung, mesti kenal dengan kuih ini.

Shamsina Yahya telah kongsikan resepi Kuih Getas di Facebook yang cukup mudah untuk anda cuba di rumah.

Baca juga: Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat

RESEPI KUIH GETAS

resepi kuih getas

Bahan-bahan:

Bahan-bahan sira:

  • ½ cawan gula
  • ½ cawan air

Cara-cara:

1. Satukan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut dan garam.

2. Ramas-ramas sehingga semua bahan sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Uli sehingga doh tak melekat pada tangan.

4. Lenserkan minyak masak pada dulang dan tapak tangan, kemudian ambil secubit dan bulat-bulatkan.

5. Letak pada dulang, tekan dengan dua jari (leperkan). Nak buat bentuk lain pun terpulang sebab ada juga yang buat bentuk seperti keria.

6. Goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan, kemudian angkat dan toskan.

resepi kuih getas

7. Bagi menyediakan sira, masukkan gula dan air ke dalam kuali dan masak sehingga air gula pekat dan bertali.

8. Masukkan kuih yang sudah digoreng tadi, kemudian kacau sehingga gula tadi jadi putih dan melekat pada kuih. Siap untuk dihidang!

Resepi Kuih Getas ini cukup mudah dan anda boleh jadikannya sebagai makanan ringan pada bila-bila masa.

Rasanya yang lembut dan kenyal pasti membuatkan anda seronok untuk makan bersama yang tersayang.

Selamat mencuba!

Sumber: Shamsina Yahya

Baca juga: Kuih Dangai Kukus, Guna 4 Bahan Ringkas Tapi Hasil Lembut Menjadi!

The post Resepi Kuih Getas Tanpa Banyak Bahan, Lembut Dan Lemak Manis! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!