Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Kuih Getas Tanpa Banyak Bahan, Lembut Dan Lemak Manis!

https://ift.tt/CdQsOki

resepi kuih getas

Selepas makan hidangan utama sewaktu sarapan, kita pasti teringin makan sesuatu sebagai sampingan. Antara makanan yang paling ramai suka buat ialah resepi Kuih Getas.

Kuih Getas atau kuih getas-getas adalah sejenis kuih tradisi yang dikenali juga sebagai kuih Kemplang.

Biasanya ia dibuat dari tepung beras berbentuk sedikit bujur dan selepas diadun, ia digoreng sira dengan air gula.

Tak ramai yang tahu tentang Kuih Getas kerana ia juga tergolong sebagai kuih lama. Tapi jika anda lahir di kampung, mesti kenal dengan kuih ini.

Shamsina Yahya telah kongsikan resepi Kuih Getas di Facebook yang cukup mudah untuk anda cuba di rumah.

Baca juga: Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat

RESEPI KUIH GETAS

resepi kuih getas

Bahan-bahan:

Bahan-bahan sira:

  • ½ cawan gula
  • ½ cawan air

Cara-cara:

1. Satukan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut dan garam.

2. Ramas-ramas sehingga semua bahan sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Uli sehingga doh tak melekat pada tangan.

4. Lenserkan minyak masak pada dulang dan tapak tangan, kemudian ambil secubit dan bulat-bulatkan.

5. Letak pada dulang, tekan dengan dua jari (leperkan). Nak buat bentuk lain pun terpulang sebab ada juga yang buat bentuk seperti keria.

6. Goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan, kemudian angkat dan toskan.

resepi kuih getas

7. Bagi menyediakan sira, masukkan gula dan air ke dalam kuali dan masak sehingga air gula pekat dan bertali.

8. Masukkan kuih yang sudah digoreng tadi, kemudian kacau sehingga gula tadi jadi putih dan melekat pada kuih. Siap untuk dihidang!

Resepi Kuih Getas ini cukup mudah dan anda boleh jadikannya sebagai makanan ringan pada bila-bila masa.

Rasanya yang lembut dan kenyal pasti membuatkan anda seronok untuk makan bersama yang tersayang.

Selamat mencuba!

Sumber: Shamsina Yahya

Baca juga: Kuih Dangai Kukus, Guna 4 Bahan Ringkas Tapi Hasil Lembut Menjadi!

The post Resepi Kuih Getas Tanpa Banyak Bahan, Lembut Dan Lemak Manis! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!